14 серпня 2019
Тексти

14 серпня в історії

1775
 імператриця Катерина ІІ видала маніфест про зруйнування Запорозької Січі і ліквідацію козацтва


1941
Рейсхміністр у справах східних територій Розенберг отримав від Бандери офіційну відмову у виконанні ультиматуму (щодо відмови від проголошення незалежної Української Держави).
1945
Імператор Хірохіто видав указ про капітуляцію Японії у ІІ Світовій війні


1980
На верфі ім. Леніна у Гданську почалося масове повстання і страйк робітників під проводом профспілкового лідера Леха Валенси

Колонки

Тарас Гривул: "Дивізійники". Перепоховання та почесний ескорт на Львівщині. Через що скандал?

Сьогодні вчергове піднялася тема навколо перепоховання бійців дивізії «Галичина» 28 липня цього року. Виявилося, що у багатьох, навіть притомних дописувачів, розуміння цієї ситуації – на рівні вуличного обговорення. Тому вирішив поділитися власними думками.
Коротко

ЮНЕСКО передали заявку на включення Аккерманської фортеці до списку всесвітньої спадщини

Постійним представником України при ЮНЕСКО передано до Центру всесвітньої спадщини заявку, схвалену Міністерством культури України, на включення об'єкта "Тіра - Білгород (Аккерман) - на шляху від Чорного до Балтійського морів" до Попереднього списку ЮНЕСКО.

Археологи розкопали будинок іспанських конкістадорів

У Мехіко археологи виявили руїни будинку, побудованого в перші роки після завоювання іспанцями ацтекського міста-держави Теночтітлана.

Околиці собору Паризької Богоматері почали чистити від свинцю

У столиці Франції навколо згорілого собору Паризької Богоматері почалися роботи з очищення території і будівлі від свинцю.