14 жовтня 2013
Тексти

Коли виникла Українська Повстанська Армія?

У червні 1942 року Головна команда УПА Бульби-Боровця надіслала нацистському керівнику "Рейхскоміаріту Україна" Кохові листа, написаного в дуже гострій формі і з такою недипломатичною фантазією, як колись запорожці писали до турецького султана...

Вояк УПА Петро Саранчук. "Поступил в банду несовершеннолетним"

Петро Саранчук був тричі засуджений радянської влади - за участь в УПА, зберігання націоналістичної літератури та антирадянські розмови і, врешті - за брехливим обвинуваченням - за кримінал. Разом відбув у таборах 28 років. Але не зламався і до кінця днів був іронічною людиною і ревним християнином.

Сотник УПА Мирослав Симчич: "Скільки встиг – стільки вбив"

"...Місцеве населення створило УПА. Якби не їхня підтримка, то нас і не було б. Місцеве населення нас годувало, давало нам одяг, розвідку. Все, що ми мали – було від пересічних українців. Без них УПА не втрималася б і півроку, а ми воювали більше десяти".
Коротко

У Криму презентують збірник про досвіди примирення між народами

В Симферополі учасники кримської ініціативи "Діалог істориків" презентують збірник матеріалів міжнародної конференції "Спірна історія та гармонізація міжетнічних відносин: шляхи до діалогу".

АНОНС: телевізійна ІП про чисельність УПА

Донині вітчизняні історики не можуть реально оцінити чисельність вояків, які зі зброєю в руках воювали за незалежність у західному регіоні України у 40-50-их роках XX століття.

Новий 4D-музей в Лондоні дозволить заспівати з Фредді Мерк'юрі

Новий лондонський 4D-музей дозволить туристам заспівати з Фредді Мерк'юрі або зіграти на гітарі з Джимі Хендріксом. Музичний зал слави площею 3,7 тис. кв. м відкриється в районі Камден за півтора року.

У Тараканівському форті буде музей Першої світової війни

У Дубенському районі Рівненщини працюють над створенням єдиного в Україні музею Першої світової війни.

Пушкінський музей покаже роботи Юдашкіна

У Російському Державному музеї образотворчих мистецтв (ДМОМ) імені Пушкіна відкрилася виставка костюмів знаменитого російського модельєра Валентина Юдашкіна. Всі наряди кутюр'є, за задумом, органічно поєднуються з епохами, представленими в різних залах музею.