16 грудня 2019
Тексти

Батько української аеророзвідки – полковник Армії УНР Павло Крицький

До сьогодні історики вважали, що начальник штабу Технічних військ Армії УНР полковник Павло Крицький помер у Львові після 1924 року. Відомою була лише одна його світлина… Однак, прожив він ще більше 20 років у Чехії, а похований у Празі. Вдалось відшукати його могилу. Віднайшлось і більше його фотографії, які вперше публікуються у цій статті…

16 грудня в історії

1653
Олівер Кромвель проголошений лордом-протектором Англії


1773
Бостонське чаювання конфлікт американців із Британією, що став однією з причин американської війни за незалежність


1919
Червона армія взяла Київ


1991
проголошено незалежність Республіки Казахстан

Коротко

У Сумах відкрили музей російсько-української війни "Криївка Слави". ВІДЕО

У двох кімнатах навчального закладу розмістили експонати, привезені з зони бойових дій, у тому числі Донецького аеропорту.

Косівську кераміку внесли до списку ЮНЕСКО

Косівську кераміку внесли до Репрезентативного списку нематеріальної художньої спадщини людства ЮНЕСКО. Відповідне рішення ухвалили у Боготі, Колумбія.

Стали відомі нові кавалери ордену «За інтелектуальну відвагу»

Орден «За інтелектуальну відвагу» — срібний орден, який щороку вручає Капітула незалежного культурологічного часопису «Ї».

Журнал "Перець" остаточно припиняє друкуватися

Сатиричний український журнал "Перець" у грудні випускає останню друковану версію, після чого виходитиме лише в електронному вигляді.

У Польщі засудили учасника введення воєнного стану

Роман С. визнаний винним у стрільбі по шахтарях під час придушення страйку на шахті «Вуєк» в період воєнного стану в Польщі.

У "Церкві з черепів" у Чехії заборонять фотозйомку з 1 січня 2020 року

Цвинтарна церква Всіх Святих на околиці міста Кутна Гора на півночі Чехії з 1 січня 2020 року вводить заборону на фото- і відеозйомку всередині церкви.