19 жовтня 2010
Тексти

Чекістський пам'ятник повстанцям

Загалом укладена КГБ колекція матеріалів на сьогодні складається з 242 томів. Величезна кількість документів про УПА збереглися тільки тому, що були долучені до цієї справи і відправлені до Києва, адже на місцях вони могли бути знищені як такі, що "не представляють оперативної цінності".

Генерал Микола Арсенич: життя та діяльність шефа СБ ОУН

Видання розповідає про невідомі сторінки життя та діяльності керівника Служби безпеки ОУН (бандерівців). На основі архівних документів, спогадів і літератури зроблено спробу реконструювати постать Миколи Арсенича, проаналізовано його причетність до репресій у повстанському середовищі, з'ясовано обставини його загибелі у криївці в 1947 р.

Полювання на Вальдшнепа. Розсекречений Микола Хвильовий

Його "я" розколювалося – і то була страшна внутрішня колізія між "комунаром" і українцем. Українець бунтував... Майк Йогансен свідчив – "Хвильовий знав і усвідомлював... буквально міжнародне значення свого акту. У хвилину смерті він був спокійний і веселий. Отже він знав, що означає і як буде витлумачений його постріл".

Танкіст Першої світової малював битви, у яких брав участь

Лейтенант британської королівської армії Кеннет Едвін Вуттон був танкістом на Західного фронту в Першій світовій війні. Він командував ведучим танком у своєму підрозділі і брав участь у багатьох боях. Також він чудово малював - хоч олівцем, хоч чорнилом, хоч аквареллю - і вів детальний щоденник.

Совєтизація українізацією

На початку 1920-х у складі КП(б)У було лише 24% українців, тож про справжню українізацію, вочевидь, не йшлося з самого початку.

Вважають, що основоположником коренізації (відповідник українізації щодо інших неросійських народів імперії) є Владімір Лєнін, котрий зокрема про Україну писав, що «українська культура (мова, школа тощо) протягом віків придушувалися царатом, експлуататорськими класами Росії»...
Колонки

Осип Зінкевич: Як діставався "самвидав" на Захід

У нас було кілька шляхів отримування самвидаву. Перший, дуже перевірений спосіб — це були українські комуністи з Канади. У Києві в ті часи відбувалися кожного року курси української мови. І нам завжди вдавалося включити у ті групи кількох «своїх»...

Василь Овсієнко: "Краткий курс истории России"

Сидячи в політичних таборах, ми "перетрубили" гори томів «Истории России» Соловйова, Ключевського, Покровського - півтора погонного метра книжок. Але виявляється, що вся ця історія - у вигляді ідеологем - вміщається на одній стрінці, та ще й великими літерами!