20 січня 2011
Тексти

Історик Джон-Пол Химка: "Розуміння минулого - важливіше за бандер і шухевичів"

"Ющенкова візія української ідентичності - ОУН-УПА-Голодомор... Бандерівці вживали німецьку систему - реєстрували євреїв, які працювали у таборах... Багато галичан належало до Компартії Західної України...".

Всеукраїнська "альма матер". Львівському університету - 350 років

350 років тому вперше до навчального закладу на території України було вжито слово "університет". 20 січня - один із трьох "днів народжень" Львівського універу. У 1907-му професора цього вузу Грушевського назвали... майбутнім президентом України.
Колонки

Віталій Вандич: У Коломиї руйнують історію Січових стрільців. Громадськість проти

У Коломиї під загрозою знищення 120-річна австро-угорська казарма, в якій розміщувалися підрозділи Січових стрільців і Української Галицької армії. Інтелігенція звернулася до влади і громадськості з відкритим листом.
Коротко

Ющенко свідомо дав Героя Бандері

Третій президент Віктор Ющенко заявив, що абсолютно свідомо прийняв рішення про присвоєння звання Героя України Степану Бандері і Роману Шухевичу.

У Сімферополі створюють скіфський заповідник

Сімферопольська міська рада дала згоду на створення на базі археологічного комплексу "Неаполь-Скіфський" історико-археологічного заповідника місцевого значення.

Анонс: презентація збірника "Російський імперіалізм"

Роботи світових науковців представлять В'ячеслав Брюховецький, Наталя Яковенко, Оля Гнатюк, Андрій Портнов та інші дослідники.

На Прикарпатті вийшла книга про видатних краян - від князів до націоналістів

Автори ілюстрованого енциклопедичного збірника "Історичні постаті Івано-Франківщини" науковці Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Богдан Гаврилів і Іван Миронюк стверджують, що такого видання в області і загалом в Західній Україні ще не було.

В Баку на Алеї шехідів вшанують загиблих від рук радянських миротворців

Азрбайджанці відзначають траурними заходами 21-у роковину трагічних подій 20 січня 1990 року, коли в результаті військової операції з придушення заворушень загинули і постраждали сотні людей.

Партія Ющенка кличе до Канева, щоб вшанувати пам'ять людини, яка спалилася за Україну

21 січня на Чернечій Горі у Каневі пройде поминальне богослужіння у пам'ять про Героя України, політв'язня Олексу Гірника, який 1978 року вчинив акт самоспалення на знак протесту проти комуністичного режиму і проти русифікації українського народу.

У партії Путіна хочуть винести Леніна з Мавзолею, бо це "збочення"

Тіло Володимира Леніна необхідно прибрати з мавзолею на Красній площі і захоронити, переконаний депутат Держдуми від "Єдиної Росії" Володимир Мединський.

Україна повернула Грузії старовинні книги, викрадені з Тбіліського університету

Україна повернула Грузії 56 старовинних друкованих книг, викрадених з бібліотеки Тбіліського державного університету імені Джавахішвілі.