20 липня 2012
Тексти

Забуте свято. 6 липня 1923 року - день народження СРСР

Справжня дата утворення Союзу - НЕ 30 грудня 1922 року. Лише у 1930-х Сталін вичавив з історичної пам'яті свято, яке свідчило про його невдачі. Вживання назви СРСР українська сторона вважала незаконним, про що сповіщала Кремль в офіційних документах.
Коротко

Помер Василь Лісовий - дисидент і професор-філософ

20 липня 2012 року в Києві після тяжкої хвороби помер філософ, організатор українського самвидаву в 1960-1970-х роках Василь Лісовий. Він виступив у 1972 році з відкритим листом на захист заарештованих шістдесятників, за що й опинився в таборах.

У Пересопниці знайшли середньовічні жіночі прикраси

У Рівненській області на території культурно-археологічного комплексу "Пересопниця" знайдено нові археологічні пам’ятки.

ДИРЕКТОР "КИЇВСЬКОЇ ФОРТЕЦІ" ОСКАРЖИВ СВОЄ ЗВІЛЬНЕННЯ

Екс-директор Національного історико-архітектурного музею "Київська фортеця" В'ячеслав Кулинич вважає незаконним наказ Головного управління культури КМДА про його звільнення.

Будівля Національного художнього музею - під загрозою?

Колектив Національного художнього музею України боїться, що споруда закладу буде пошкоджена внаслідок будівництва по сусідству 10-поверхівки. Висотку збудують на місці історичного будиночку, де в часи СРСР був центр рухівського самвидаву.