20 серпня 2021
Тексти

Сокира з тризубом: порятунок від «чорних копачів»

21 серпня у Національному музеї історії України відбудеться передача до колекції музею сокири Х—ХІІІ століть. Сокиру вирізняє унікальна інкрустація сріблом із зображенням тризуба. Знахідку врятував від так званих «чорних копачів» львів’янин Тарас Хмеловський. Від науковців він і дізнався про унікальну сокиру, яка потрапила на «чорний ринок» старожитностей і могла бути вивезена закордон. Тарас Хмеловський вирішив врятувати артефакт. Єдиним реальним виходом було викупити сокиру на аукціоні, що і зробив львів’янин.
Коротко

Онлайн-виставка: Проголошення незалежності України очима фотографа Карла Цудліна

Чеський центр у Києві запрошує відвідати онлайн-виставку чеського фотографа Карла Цудліна, який 30 років тому став свідком проголошення незалежності України.

У Києві на світанку знесли садибу Барбана. ВІДЕО

У Києві 20 серпня о 5 годині ранку будівельна техніка знищила історичну будівлю 1891 року побудови, відому як садиба Олександра Барбана.

АНОНС: 10 Днів незалежності — історичний серіал про становлення України. ВІДЕО

Останні сто років шлях України до свободи був звивистим, але ми його здолали і здобули незалежність. Розуміння поворотних моментів на цьому шляху — наш ключ до свободи, адже в умовах російсько-української війни ми мусимо щодня її відстоювати.

АНОНС: На Хмельниччині відкриють меморіал на братській могилі вояків Армії УНР

У неділю у с. Великі Зозулинці Хмельницької області відбудеться урочисте відкриття меморіалу на братській могилі 26-ти вояків Армії Української Народної Республіки.

Третина українців сумує за СРСР. СОЦІОЛОГІЯ

Опитування населення показало, що 32% українців жалкують про розпад Радянського Союзу.

В окупованій Ялті вивісили синьо-жовтий прапор

У Ялті невідомі вивісили на дереві український державний прапор. Поруч із ним повісили й сині та жовті повітряні кульки.