22 березня 2019
Тексти

Вторгнення, анексія і гібридна війна. 5 років «російській весні»

«Російська весна» 2014 року була синтезом фашизму, сталінізму, російського націоналізму та російського православ’я, або тим, що Ларуель назвав червоним, білим і коричневим компонентами проекту «Новоросія».

22 березня в історії

1842 - народився Микола Лисенко, визначний український композитор



1895 - у Парижі Огюст і Луї Люм'єри провели першу публічну демонстрацію кінофільму



1943 - нацистські карателі спалили білоруське село Хатинь



1985 - ухвалено Віденську конвенцію про захист озонового шару Землі

Коротко

Влада США хоче повернути Україні вкрадену нацистами картину

Як йдеться у заяві прокуратури Південного округу Нью-Йорка від 21 березня, картина «Закохана пара» П’єра Луї Ґудро була вкрадена з музею Ханенків близько 1943 року.

Олімпіада-2020 в Токіо пройде із символікою 55-річної давнини. ВІДЕО

У Токіо представили серію з 50 піктограм, присвячених видам спорту, які будуть використовуватися на літніх Олімпійських іграх-2020. Вони зроблені в стилі ретро-ілюстрацій, які були представлені на перших Олімпійських іграх в Токіо у 1964 році.

АНОНС: Зустріч «Київ ранньослов’янський: допоки не постала Русь»

У Києві відбудеться зустріч в рамках виставкового проекту "Археологічний портрет стародавнього Києва: життя рибалки, фальшивомонетника, митника... (за матеріалами розкопок архітектурно-археологічної експедиції у 2016–2018 рр. під керівництвом Гліба Івакіна)."

Унікальні печери Тернопільщини можуть потрапити до спадщини ЮНЕСКО

На Тернопільщині розташована унікальна система печер і серед них найбільша у світі гіпсова печера «Оптимістична». Україна пропонує внести їх до об'єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.