24 червня 2019
Тексти

Як не проголосили незалежність. Перший Універсал у деталях

Універсал писали у Малій Раді. Есери запропонували дуже короткий текст. Утім багатьом присутнім він здався надто радикальним. Тоді свій варіант запропонував Володимир Винниченко

Як Україна може дати майбутнє Європі? Конспект лекції Тімоті Снайдера

Процес розширення Європейського союзу в 1990-х і 2000-х роках дав майбутнє ЄС. Майбутнє Європи закінчилося десь у районі 2013 року. Тому Майдан є таким цікавим. З точки зору Європи, сенсом Майдану було європейське майбутнє. У 2014 році єдиними, хто говорив про майбутнє Європи, були українці.

24 червня в історії

1717
Засновано Велику ложу Англії. Масонство оформилося як організований рух


1917
У Києві на Софіївський площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу УЦР


1934
Столицю УСРР повернули з Харкова в Київ


1941
У трьох тюрмах Львова розстріляно 1808 осіб "з метою прискореного розвантаження тюрем від контрреволюційного, кримінально-політичного елементу".

Коротко

Понад 2300 нових фото з місця теракту 11 вересня 2001 року опублікували в США. ФОТО

Архівісти оприлюднили близько 2,5 тис. фотографій, знятих майже відразу після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, США.

Сайт держархівів Польщі дає доступ до 37 мільйонів документів

Портал державних архівів Польщі виклав скани 37 мільйонів документів. Там можна знайти рукописи класиків польської літератури, скан оригіналу Люблінської унії та багато іншого.

Архів Національної Пам’яті отримав приміщення від НБУ

Інститут національної пам’яті показав приміщення, де зберуть усі архівні документи радянських спецслужб.

Названо суддю, яка розглядатиме позов щодо перейменування проспекту Григоренка в Харкові

Позовну заяву нардепа Андрія Білецького про визнання незаконним та скасування рішення Харківської міської ради щодо повернення проспекту Григоренка імені Жукова розглядатиме суддя Харківського окружного адміністративного суду Вікторія Рубан.

АНОНС: Прес-конференція «Древній Звенигород: як виглядатиме перший в Україні історико-культурний парк на пам’ятці археології?»

25 червня в конференц-залі інформаційної агенції «Гал-Інфо» відбудеться прес-конференція «Древній Звенигород: як виглядатиме перший в Україні історико-культурний парк на пам’ятці археології?».

У «Київській фортеці» триває виставка «Пояс слави та звитяги» до 90-річчя КиУР

До 10 липня в Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" триватиме виставка, присвячена 90-річчю з початку будівництва Укріпленого району №1 (Київського укріпрайону).