27 травня 2019
Тексти

27 травня в історії

1703
закладена Петропавлівська фортеця. День заснування м. Санкт-Петербург


1913
перший у світі важкий 4-моторний літак "Руський витязь" конструкції Ігоря Сікорського успішно пройшов льотні випробування


1931
перший у світі політ людини у стратосферу


1992
у Харкові відбувся архієрейський собор, на який не був запрошений предстоятель УПЦ митрополит Філарет. Митрополитом Київським обрано Володимира (Сабодана), який доти був митрополитом Ростовським РПЦ

Коротко

АНОНС: Пре-презентація книги «Вигнані на степи» в Києві

29 травня в Києві відбудеться пре-презентація книги «Вигнані на степи», що вийде друком у видавництві Люта Справа в межах проекту «Вигнані на степи. Повернення історичної пам'яті про українців Закерзоння».

Влада Білорусі не дозволила назвати на честь Йосипа Сталіна вулицю Мінська

Білоруська влада відмовилася перейменовувати вулицю Мінська на честь Йосипа Сталіна. Так само дозволу не дали й на встановлення бюста диктатору СРСР.

Українському собору в Вінніпезі повернули голову статуї Св. Володимира. ФОТО

25 травня громаді українського греко-католицького собору Св. Володимира й Ольги повернули голову пам'ятника святому князю Володимиру, яку раніше відрубали невідомі вандали.

Петиція до парламенту ФРН про визнання Голодомору набрала потрібні голоси

Онлайн-петиція до німецького парламенту про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу набрала необхідні 50 тисяч голосів. Тепер її розгляне Бундестаг.