30 жовтня 2013
Колонки

Володимир Чистилін: Кому Путін під Харковом пам’ятник поставив

На Харківщині за особистої підтримки Путіна урочисто відкрили пам’ятник Олександру III. Цар не приховував своєї ненависті до українців, був ярим антисемітом, забороняв картини Рєпіна і Ге, цензурував Толстого і Достоєвського та зробив усе можливе, щоб поховати демократичні реформи свого батька.
Коротко

Янукович подивився реконструкцію боїв під Дніпропетровськом. ФОТО

У реконструкції, присвяченій 70-річчю визволення Дніпропетровська від нацистів, узяли участь більше 1,7 тисяч осіб. Масштабне шоу включало форсування Дніпра, захоплення плацдарму і президента Віктора Януковича.

Музей Сковороди можна відвідати on-line

На сайті "Україна Incognita" з'явилася віртуальна екскурсія літературно-меморіальним музеєм Григорія Сковороди в селі Сковородинівка на Харківщині.

Визначено переможців студентських робіт про визвольний рух

У Києві підбили підсумки конкурсу наукових робіт серед студентів на тему "Український визвольний рух 1920-1950-х років".

ІНСТИТУТ СХОДОЗНАВСТВА АКАДЕМІЇ НАУК ТЕЖ ХОЧУТЬ ЛІКВІДУВАТИ

У зв’язку із загрозою ліквідації президією НАН України Інституту сходознавства ім. Агатангела Кримського вчена рада інституту заявляє про відсутність підстав для прийняття такого рішення.

Волинські предки Достоєвського писали вірші українською - науковець

Рід класика світової літератури Федора Достоєвського, який походить з Волині, відіграв важливу роль у становленні української релігійної традиції.

У Єкатеринбурзі знайдений унікальний портрет Родена. ФОТО

Портрет Огюста Родена випадково виявили серед робіт головного зодчого Свердловська 1920-1930-х років. Автор барельєфа із зображенням французького скульптора - архітектор Георгій Вальонков. Більше 70 років барельєф припадав пилом у родичів художника і був знайдений під час підготовки його персональної виставки.

Сергій Жадан сьогодні розповідатиме про Юрія Шевельова

У Харкові розпочинаються перші "Шевельовські читання". Серед учасників - відомі вчені і письменники з усієї України.

В Нідерландах виявлені 139 картин, викрадених нацистами

Нідерландська асоціація музеїв оголосила про те, що її співробітниками були виявлені 139 картин, вкрадених нацистами під час Другої світової війни.