20 лютого в історії

1054 - у Вишгороді на руках свого сина Всеволода помер великий київский князь Ярослав Володимирович (Мудрий)

1725 - європейські колоністи в Америці (Нью-Гемпшир) уперше зняли скальпи з десятьох індіанців, за що були винагороджені колоніальною владою з розрахунку 100 фунтів за скальп

1789 - король Швеції Густав III видав популістський "Акт єдності та безпеки", який був схвалений риксдагом і надав правителеві практично необмежену владу.
Шляхта була проти, і через три роки один зі змовників, граф Анкарстрем, смертельно поранив монарха на балі-маскараді

1818 - у Москві відкрили пам'ятник Кузьмі Мініну і князю Пожарському (скульптор - українець Іван Мартос).
У велелюдних урочистостях узяв участь імператор Олександр, також відбувся парад гвардії.
Спершу монумент стояв у центрі Червоної площі. До собору Василія Блаженного його перенесли у 1931 р.

Пам'ятник роботи уродженця Ічні Мартоса стояв у центрі Червоної площі
майже сто років (фото початку І Світової війни)

1819 - заснування Санкт-Петербурзького державного університету (одна з дат)

1835 - землетрус силою 8,5 бала зруйнував Консепсьон, друге за величиною місто Чилі.
Загинуло близько 5 тисяч осіб.
Свідком події став Чарльз Дарвін, який у цей час перебував неподалік у Чилі в ході навколосвітньої подорожі на кораблі "Бігль"

1869 - австро-угорський паровий фрегат "Радзетськи" вибухнув під час навчального плавання по Адріатиці, загинуло 345 осіб

1872 - у Нью-Йорку відкрився Метрополітен-музей

1887 - народився Олександр Удовиченко, військовий і громадський діяч, генерал Армії УНР, віце-президент УНР в екзилі (1954-1961).

Олександр Удовиченко

На початку 1918 р. як начальник штабу Гайдамацького коша Слобідської України відзначився в боях за "Арсенал" у Києві. Служив у генштабі при гетьмані.
Після втечі з денікінського полону відновив Третю Залізну стрілецьку дивізію, якою командував до відступу Армії УНР за Збруч.
У польських таборах інтернованих виконував обов'язки генерального інспектора Армії УНР. Надалі був також головою Товариства вояків УНР на еміграції, міністром військових справ виконавчого органу Української Національної Ради в екзилі

1889 - народився Лев Ревуцький, український радянський композитор

1905 - народився Улас Самчук, український письменник ("Волинь")

Улас Самчук

1909 - у паризькій газеті "Фігаро" опубліковано "Маніфест руху футуристів"

1913 - міністр внутрішніх справ Австралійського домініону Британської імперії Кінг О'Меллі забив перший кілок на будмайданчику майбутньої столиці Австралії - Канберри.
Канберра стала компромісом у боротьбі за звання столиці між Сіднеєм і Мельбурном

1932 - Льва Троцького, який перебував у Норвегії, позбавили радянського громадянства

1935 - Каролін Міккельсен - уродженка Данії, дружина норвезького капітана - стала першою жінкою, яка ступила на землю Антарктиди

1937 - американський авіаінженер Уолдо Вотерман завершив створення першого автомобіля, що вміє літати (або літака, що вміє їздити по дорогах).
Наступного дня його аеромобіль пройшов перші успішні випробування. У повітрі він розвивав швидкість 120 миль/год, на дорозі - 70

1940 - уперше на екранах з'явилася знаменита пара - Том і Джеррі (у мультфільмі "Puss Gets the Boot")


Перший мультфільм із Томом і Джеррі

1947 - британський уряд оголосив, що влітку наступного року Індії буде надано незалежність

1953 - Конгрес США ухвалив резолюцію про поневолені народи, в якій ішлося про невизнання Америкою радянської анексії прибалтійських республік

1962 - 40-річний Джон Гленн на космічном кораблі "Friendship-7" (місія "Меркурій-Атлас-6") тричі облетів земну кулю. Тривалість польоту склала 4 год. 55 хв. Це був перший орбітальний політ американця. Після вдалого приводнення Гленн став національним героєм США.

Гленн - американський Гагарін


У жовтні-листопаді 1998 р. Гленн у віці 77 років здійснив другий політ (на космічному кораблі "Діскавері", місія STS-95), ставши найстаршою людиною у світі, що побувала в космосі

1978 - президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ про нагородження генерального секретаря ЦК КПРС, голови президії Верховної Ради СРСР, голови ради оборони СРСР маршала Радянського Союзу Леоніда Ілліча Брежнєва найвищим військовим орденом "Перемога".
При цьому було грубо порушено статут ордена, що викликало дуже негативне ставлення громадськості, особливо фронтовиків. Згідно зі статутом, "орден "Перемога" є найвищим військовим орденом. Ним нагороджуються особи вищого командного складу Червоної армії за успішне проведення таких бойових операцій у масштабі одного або декількох фронтів, в результаті яких докорінно змінювалась обстановка на користь Червоної армії").
У вересні 1989 р. Михайло Горбачов скасував указ про нагородження Брежнєва, який на війні був полковником, керівником політвідділу (закінчив війну у званні генерал-майора)

 

1986 - виведено на орбіту базовий блок радянської орбітальної станції "Мир"

Базовий блок станції "Мир", яка працювала на орбіті до 2001 р.,
поки не була затоплена в океані

1986 - у Керчі на суднобудівному заводі "Затока" спущено на воду перший радянський атомний ліхтеровоз "Сєвморпуть" - криголамно-транспортне судно з атомною силовою установкою

1988 - позачергова сесія обласної ради депутатів Нагірно-Карабахської автономної області ухвалила рішення "Про клопотання перед Верховними Радами Азербайджанської РСР і Вірменської РСР про передачу НКАО зі складу АзССР до складу ВірмССР".
Початок карабахського конфлікту

1998 - 15-річна американська фігуристка Тара Ліпінськи здобула золоту медаль на Іграх у Нагано, ставши наймолодшою переможницею в історії білих Олімпіад

1991 - у столиці Албанії Тирані юрба повалила величезну статую колишнього комуністичного лідера Енвера Ходжі

2002 - у Єгипті загорівся пасажирський поїзд, що прямував із Каїра в Луксор; загинуло 383 людини, кілька сотень отримали поранення

2005 - Іспанія стала першою країною, яка на референдумі проголосувала за ухвалення пропонованої Конституції Євросоюзу

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.