27 жовтня в історії

1492 - Христофор Колумб відкрив Кубу

1659 - у Переяславі в полі за містом відкрилася рада, тут же для "охорони" стояли московські війська Трубецького, Шереметєва, Долгорукого тощо.
Гетьман України Юрій Хмельницький, не витримавши тиску, погодився з вимогами царських воєначальників-дипломатів, підписавши нову Переяславську угоду, ще принизливішу для України порівняно з підписаною Богданом Хмельницьким у 1654-му

Юрій Хмельницький

1782 - народився Нікколо Паганіні, італійський скрипаль-віртуоз, композитор

1806 - Наполеон зайняв Берлін

1858 - народився Теодор Рузвельт, 26-й президент США (1901-1909), республіканець,

Наймолодший президент в історії США

1901 - французькі злодії, які пограбували магазин у Парижі, вперше застосували автомобіль для втечі з місця злочину

1916 - журнал Variety вперше використав слово "джаз", розповідаючи про музичні колективи Чикаго

1919 - війська Нестора Махна захопили Катеринослав (Дніпропетровськ)

1937 - у Києві розстріляли поета Майка Йогансена - за обвинуваченням у створенні "антирадянської націоналістичної організації, яка ставила своєю метою повалення Радянської влади методами терору і збройного повстання"

1938 - фірма "Дюпон" оголосила про створення нового синтетичного матеріалу, який отримав назву "нейлон"

1962 - Карибська криза: над Кубою збитий радянською зенітною ракетою розвідувальний літак U-2 ВВС США, його пілот майор Рудольф Андерсон загинув. Інший U-2 був майже перехоплений над Сибіром - керівник штабу ВВС США генерал Лемей знехтував наказ президента США Джона Кеннеді припинити всі польоти над радянською територією.

Хрущов заявив про згоду СРСР прибрати наступальну зброю з Куби за умови, що США приберуть свої ракети з Туреччини, і Кеннеді погодився

1971 - Республіка Конго стала називатися Заїром

1979 - Сент-Вінсент і Гренадіни здобули незалежність від Великої Британії

1982 - під час ірано-іракської війни пілот іракського вертольота Мі-24 збив на зустрічному курсі літак супротивника F-4 Phantom II.

Це перший і єдиний в практиці повітряних боїв подібний випадок

1982 - Китай оголосив, що чисельність його населення перевищила 1 мільярд

1991 - Джохар Дудаєв обраний президентом Чеченської республіки Ічкерія

1998 - соціал-демократ Герхард Шредер обраний на посаду федерального канцлера ФРН

1999 - група озброєних людей увірвалася у вірменський парламент (Національні збори) і відкрила вогонь. Загинув прем'єр-міністр Вазген Саркісян, спікер парламенту Карен Демірчян, ще шість міністрів і депутатів.
Терористів очолював 33-річний Наїрі Унанян, який називав себе журналістом

2004 - Верховний Суд України розглянув скаргу кандидата в президенти Віктора Ющенка на постанову ЦВК від 24 жовтня і задовольнив її, скасувавши постанову Центрвиборчкому про створення в Росії 41 додаткової дільниці для участі у виборах президента України.

Таким чином було суттєво урізано можливості для фальсифікацій голосування за кордоном.
Підставою для такого вердикту ВСУ став той факт, що, за законом, ЦВК могла прийняти рішення про створення додаткових виборчих дільниць не пізніше ніж за 7 днів до дня виборів - тобто до 24-ї години 23 жовтня. Центрвиборчком ухвалив рішення про створення додаткових дільниць лише вранці 24 жовтня

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.