1 листопада в історії

1179 - перший із великих представників французької королівської династії Капетінгів Філіпп II корований у Реймському соборі, хоча його смертельно хворий батько Людовік VII був ще живий

1604 - трагедія Вільяма Шекспіра "Отелло" вперше була представлена у лондонському "Вайтхолл пелес"

1775 - з інтервалом у 40 хвилин два підземні поштовхи зруйнували столицю Португалії. На місто обрушилася хвиля цунамі, Лісабон був затоплений водами річки Тежу й одночасно охоплений пожежею. Загинуло близько 30 тисяч осіб

1800 - Джон Адамс став першим президентом США, який обрав місцем проживання Виконавчий особняк (пізніше перейменований у Білий дім)

1834 - перша згадка в пресі про картярську гру покер, описану як гра човнярів Міссісіпі

1859 - народився Василь Таїров, піонер виноградарства і виноробства на півдні України, сам родом із Вірменії.
Займався впровадженням, селекцією та районування винограду на землях на південь від Одеси. Організував тут першу в Російській імперії науково-дослідну установу (станцію) з виноградарства (тепер - Український НДІ виноробства і виноградарства ім. Таїрова)

1861 - народилася Дніпрова Чайка (Людмила Василевська-Березіна), українська письменниця та

1894 - у Парижі французькій мікробіолог Еміль Ру оголосив про створення антидифтерійної сироватки

Бактерія Corynebacterium diphtheriae, яка спричиняє дифтерію, під мікроскопом

1897 - студенти Туринського університету в Італії заснували футбольний клуб "Ювентус". Він єдиний у Європі, що виграв усі клубні змагання - від Кубка Інтертото до Ліги чемпіонів і Міжконтинентального кубка

1918 - "Листопадовій чин" у Львові: після того, як стало відомо про приїзд польської комісії, котра мала перебрати в австрійців владу над Західною Україною, українці взяли владу в місті збройним шляхом.

Плакат на честь Листопадового чину

У ніч із 31 жовтня на 1 листопада стрілецькі частини, очолювані сотником Дмитром Вітовським, зайняли всі найважливіші урядові установи у Львові, що стало передумовою проголошення ЗУНР

1922 - у Туреччині скасовано султанат

1944 - помер Андрей Шептицький, визначний український громадський та церковний діяч, митрополит (предстоятель) Української греко-католицької церкви, граф. Депутат Галицького сейму та Австрійської палати панів, меценат, діяч українського національного, визвольного руху, доктор теології. Єврейська громада України визнала Шептицького Праведником світу за порятунок євреїв під час ІІ Світової війни

1947 - від отруєння агентами НКВС помер Юрій Теодор Ромжа, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії, згодом - блаженний Католицької церкви

1950 - уперше на баскетбольний майданчик у складі команди НБА "Бостон селтікс" вийшов темношкірий спортсмен Чарльз Купер.
Тепер афроамериканців у НБА абсолютна більшість

1952 - американці підірвали першу водневу бомбу над атолом Еніветок (Маршаллові острови в Тихому океані).
Офіційно про це було повідомлено лише 2 лютого 1954 р.

Надхмарний гриб від вибуху, який знищив атол Еніветок

Потужність вибуху пристрою на ім'я "Майк" склала 10,4 мегатонни; це перевищило потужність ядерної бомби, скинутої на Нагасакі, в 500 разів.

1954 - почалося збройне повстання в Алжирі проти французької колоніальної адміністрації

1964 - у Люксембурзі помер Андрій Мельник, лідер ОУН (м).

Він був полковником армії УНР, одним із найближчих співробітників Євгена Коновальця. Організатор формації Січових стрільців у Києві, один з організаторів Української військової організації. З 1938 р. - голова Проводу ОУН ("м" - "мельниківської", на противагу "б" - революційній "бандерівській")

1982 - "Хонда Аккорд" стала першим азіатським автомобілем, виробленим у США (на заводі в Мерісвіллі, штат Огайо)

1991 - декретом президента Джохара Дудаєва Чеченська республіка Ічкерія проголосила незалежність від Росії

Президент Ічкерії Джохар Дудаєв приймає військовий парад у Грозному в 1993 році -
з нагоди Дня жертв депортації чеченського народу

1993 - Туркменістан залишив рублеву зону, запровадивши свою валюту - манат

1993 - набули чинності Маастріхтські угоди. Дата утворення Євросоюзу

1998 - утворено Європейський суд з прав людини у Страсбурзі

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.