2 березня 2011
Тексти

Корюківка: забута трагедія. Як нацисти знищили 7-тисячне містечко

Символом звірств нацистів на окупованій території СРСР радянська пропаганда зробила білоруську Хатинь. Знищення близько 7 тисяч українців у Корюківці на Чернігівщині з ідеологічних причин не набуло розголосу.

Від перебудови до розвалу: Горбачов на американських обкладинках

Він знищив - хоч і мимоволі - радянську владу, але більшість громадян СРСР не можуть йому цього простити. А ось так кар'єру Михайла Сергійовича бачили редактори американських журналів, які виносили "Горбі" на свої обкладинки.

Міфи і правда про Десятинну церкву

Деталі про Першохрам, який влада колись хотіла відбудувати на залишках церкви. Чому Десятинка впала під час нападу Батия. Що відбудував через 400 років Петро Могила. Як у XIX сторіччі побудували нову, щоб під виглядом будівництва пошукати княжі скарби. Вигляд церкви і людські долі.

Горбачову - 80. Ми досі живемо у створеному ним світі

Горбачов дав нам можливість будувати те, що ми вважали за потрібне. Деякі народи цим шансом скористалися. Він був першим в історії політиком, який покинув Кремль, не чіпляючись за владу. Він самотужки ліквідував радянську систему. Йому не повезло з нами, але нам повезло з ним. (рос.)
Коротко

Азаров визначився із заходами до ювілеїв Кобзаря

Кабінет Міністрів в рамках підготовки до відзначення у 2011 році 150-річчя від дня перепоховання Шевченка та в 2014 році 200-річчя від дня народження затвердив план ювілейних заходів.

У Львові провели урок про першу радянську окупацію Галичини

Міська влада Львова ініціювала проведення уроку пам'яті "Перша радянська окупація Західної України (1939-1941рр.)". Першими слухачами стали учні ліцею імені Героїв Крут.

Чверть молодих українців незадоволена перебудовою Горбачова

Позитивну роль реформ Горбачова відзначили 19,2% опитаних українців (найбільше - у віковій категорії 40-49 років (24%), найнижче - у категорії 18-29 років і 70 років і старше - 17,7% і 14,4% відповідно).

Директор "Тюрми на Лонцького" відвідав музей-тюрму в Литві

Директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий провів презентацію та віртуальну екскурсію для литовських колег-музейників та істориків.

Росіяни вважають, що у Другій світовій радянська армія втратила 8 млн людей

На полях битв Великої Вітчизняної війни загинули понад 8 млн радянських солдатів і офіцерів, понад 1 млн досі вважаються зниклими безвісти.

Занедбаний Палац Потоцьких хочуть перетворити на Галицький культурний центр

На території палацу родини Потоцьких - засновників Івано-Франківська - має функціонувати Галицький культурно-історичний центр, вважає міський голова міста Віктор Анушкевичус.