2 листопада 2018
Тексти

ЗУНР і національно-визвольний рух на Закарпатті у 1918-1919 рр.

У ніч на 8 січня 1919 року озброєний загін очолюваний Степаном Клочураком без жодних втрат роззброїв у Ясіні 620 солдатів угорського батальйону, підрозділ прикордонної жандармерії, захопив залізничну станцію, пошту та обірвав телефонне сполучення з Раховом.

2 листопада 1918: Мешканці Стародуба дякують українській армії за захист від більшовиків

Мешканці Стародуба (стародавнє українське місто, тепер – у складі Росії) зібрали велику суму грошей і просили передати їх родинам загиблих у війні проти Росії.
Коротко

Посібник «Архіви КҐБ для медіа» презентували у Львові

У книжці розповідається, з чого потрібно розпочинати архівний пошук, як читати документи Комітету державної безпеки часів СРСР, зокрема різновиди справ, типові фальсифікації, як архівні документи можуть долати «фейки», дезінформацію та пропаганду.

АНОНС: У НМІУ відбудеться лекція: "Білогвардійці та українське питання"

Гетьман Скоропадський не тільки шукав порозуміння із лідерами російської Добровольчої армії, але й створив «свою» білогвардійську армію – «Южную». А сто років тому – 14 листопада 1918 року – гетьман проголосив федерацію із небільшовицькою Росією.

У Львові до 100-річчя ЗУНР відкрили ще один пам'ятник. ВІДЕО

Ввечері 31 жовтня у Львові відкрили пам'ятник Леву. Його звели до 100-річчя Західноукраїнської республіки. На відкриття завітав і міський голова Садовий разом з сім'єю.

У Львові відкрили пам'ятник героям ЗУНР та УГА. ФОТО

1 листопада, у день вшанування 100-річчя Листопадового Чину у Львові урочисто відкрили та освятили пам'ятник героям ЗУНР і УГА.

«100 років сусідства»: у Києві відкрилась виставка, присвячена україно-польським стосункам. ФОТО

В історії України та Польщі, особливо за останні 100 років, можна простежити багато паралелей. Обидві країни від початку ХХ століття пережили визволення від імперського поневолення та відродження своєї національної держави, відчули на собі гніт нацистського та комуністичного тоталітаризмів, і, врешті, святкували повторне відновлення державності після краху комунізму.