2 грудня 2020
Тексти

Карабах 1988 – 2020: як не заплутатися у районах та назвах населених пунктів

Осіння війна 2020 року привернула увагу всього світу до Нагірного Карабаху. Вірмено-азербайджанський конфлікт там триває вже три десятиліття.Однак остання ескалація кардинально змінила контури лінії зіткнення, призвела до істотних політичних наслідків. Ми мали нагоду спостерігати азербайджанський наступ у режимі реального часу. Протягом короткого часу оглядачі опанували назви населених пунктів та районів, ознайомилися із ландшафтом і транспортною інфраструктурою регіону.
Коротко

На Закарпатті реконструюють одну з найстаріших в Україні синагог

У Вільхівцях Закарпатської області розпочалася реконструкція однієї з найстаріших в Україні синагог. У її стінах планують відкрити музей.

На кукурудзяному полі в Сербії розкопали штаб римського легіону

Археологи виявили добре збережені рештки штабу римського легіону на кукурудзяному полі неподалік вугільної шахти в Сербії.

Після п’яти років реставрації Андріївську церкву відкриють для відвідувачів – МКІП

У грудні 2020 року після майже п’яти років реставраційних робіт Андріївська церква у Києві стане доступною для відвідувачів.

На алеї Героїв Небесної Сотні встановили "Дзвін гідності"

Спеціально вилитий 70-кілограмовий дзвін встановили на території майбутнього Національного меморіалу Героїв Небесної Сотні в Києві. У день народження кожного з героїв працівники Музею Революції Гідності ставитимуть біля дзвона його чи її портрет і вдарятимуть у дзвін стільки разів, скільки років було герою / героїні на момент загибелі. А 20 лютого удар дзвона лунатиме 107 разів. Також у дзвін зможе вдарити кожен, хто прийде віддати шану подіям зими 2013-2014 років та їх героям.

У російському Волгограді викликають на допити колишніх вʼязнів концтаборів

Слідчий комітет Росії викликав на допити кілька десятків колишніх вʼязнів нацистських таборів.

У Китаї знайшли скам'янілості «вухатого» жука кембрійського періоду

Група дослідників недавно знайшла в місті Вейфан провінції Шаньдун на сході Китаю скам'янілість раніше невідомого науці виду жука, що перебував у морі близько 500 млн. років тому.

В Італії вийшов друком історичний роман про події в Україні в часи Голодомору

Книга «Holodomor. Primavera in Ucraina» відомого політолога, історика, письменника Руджеро Д’Алессандро побачила світ в Італії.