3 листопада 2020
Тексти

Про український борщ від 1584 р. з історичними приправами

На початку нинішнього 2020 р. київський ресторатор Євген Клопотенко виступив з благородною ініціативою внести культову українську страву – борщ – до списку світової нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Справу підтримало Міністерство культури і є сподівання, що вона завершиться успішно.

За пів кроку до перемоги

Автор обрав саме таку дослідницьку стратегію: по-перше, доглибний аналіз причин (чому?), потім збір актуального анамнезу (що і як?) й зрештою «рецепт» ‒ спроба окреслити ймовірні «здорові» сценарії розвитку історичних подій (якби). Його книга про минуле, теперішнє і про майбутнє також.
Колонки

Ольга Попович: Візит Анджея Дуди в Україну: перелом в історичному діалозі чи наразі без змін?

Відколи новим президентом України став Володимир Зеленський, коментатори та експерти польсько-українських відносин почали говорити про можливий перелом у двосторонніх відносинах. Він мав відбутись у гуманітарній сфері, а конкретніше – в історичних дискусіях. Саме тут у двосторонніх відносинах найбільше обопільних претензій та домінує монолог замість діалогу. Триденний жовтневий візит Анджея Дуди став другим його офіційним візитом за кордон, після повторного обрання президентом у липні поточного року. З цим візитом деякі з експертів якраз і пов’язували можливі зміни чи навіть «перелом» у двосторонніх польсько-українських відносинах, а саме в історичному діалозі.
Коротко

У Лондоні на аукціоні продали унікальну римську монету на честь вбивства Юлія Цезаря

Золота монета EID MAR, яку після вбивства знаменитого римського правителя Гая Юлія Цезаря відчеканив його вбивця Марк Юній Брут, продана на онлайн-аукціоні за рекордні 3,49 мільйона доларів. Всього відомо про існування трьох подібних монет.

На Херсонщині після реконструкції відкрили садибу-музей Остапа Вишні

Колишня дача письменника у селі Кринки Олешківського району знову прийматиме відвідувачів. Урочисте відкриття музею-садиби Остапа Вишні після реконструкції відбулося цими вихідними.

В Івано-Франківську презентували третій том Енциклопедії ЗУНР

В Івано-Франківську, в Прикарпатському національному університеті імені Стефаника, презентували третій том Енциклопедії ЗУНР (Західно-Української Народної Республіки).

АНОНС: У Києві презентують відновлену базу даних репресованих «Український мартиролог ХХ століття»

Наприкінці тижня відбудеться презентація на тему: Відновлення науково-пошукового інтернет-проєкту «Український мартиролог ХХ століття».

У Франківську хочуть декомунізувати дві вулиці

В Івано-Франківську бригада декомунізаторів ініціює перейменування вулиць Островського та Богунська на Гриневичів і Шепаровичів відповідно.