2 листопада 2020
Тексти

Карта повстанського руху в радянській Україні у 1920-1921 рр. Публікується вперше

Коли у 1990-х роках читав перші книги Романа Коваля про повстанський рух 1920-х років, то задумувався: «А як же повстанці структурно були організовані генштабом УНР на підрадянській Україні? Яке було охоплення, якщо порівнювати різні регіони?».
Колонки

Максим Майоров: 10 фактів про політичні обставини Листопадового зриву 1.ХІ.1918

Після Листопадового зриву та реального встановлення української влади ситуація змінилася не одразу. Щойно 13 листопада, коли крах монархії Габсбургів став очевидним, була проголошена ЗУНР. Назва Галицька армія увійшла у вжиток з кінця січня 1919-го, а УГА – після переходу галичан до Денікіна у листопаді 1919 р.
Коротко

В Індії шахраї продали лікарю "лампу Аладіна" за понад $40 тисяч

В індійському штаті Уттар-Прадеш поліція заарештувала двох чоловіків, які переконали місцевого лікаря, що мають чарівну "лампу Аладіна", й отримали від нього кількадесят тисяч доларів.

Новий наклад книжки про Стуса вже пакують для відправки в магазини та покупцям

Новий наклад книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», яку вимагав заборонити проросійський політик Віктор Медведчук, вже надійшов на склад і пакується для відправки у книгарні та прямим покупцям.

Інститут нацпам'яті та "Історична правда" презентували цикл фільмів про українських дисидентів. ВІДЕО

УІНП та «Історична правда» презентували документальний проєкт, присвячений трьом українським дисидентам – Ірині Стасів-Калинець, Миколі Руденку та Святославу Караванському.

На Полтавщині відкрили меморіальну дошку генерал-поручнику армії УНР Сергію Дядюші. ВІДЕО

Вона прикрасила фасад Хорольської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1, адже борець за незалежність України у ХХ столітті, майбутній видатний український військовий діяч, генерал-поручник Армії УНР народився 150 років тому, 1870 року у Хоролі.

У Каховці демонтували пам’ятну дошку більшовикам, яку на днях відновили

У Каховці демонтували пам’ятну дошку, яку днями відкрили всупереч закону про декомунізацію.

Міська влада Сан-Антоніо визнала Голодомор геноцидом

Міська влада американського міста Сан-Антоніо, штат Техас, схвалила петицію, подану неприбутковою організацією "Українське Сан-Антоніо" (Ukrainian San Antonio), щодо прийняття прокламації про офіційне визнання Голодомору 1932-1933-х років як геноциду українського народу.