4 червня 2021
Тексти

Веймар: історія першої німецької демократії

30 січня 1933 року Гінденбург капітулював перед численними радниками та нашіптувачами і призначив Гітлера рейхсканцлером. Наступного дня Гітлер оголосив про розпуск рейхстагу. Так закінчується історія Веймарської республіки — короткого періоду парламентської демократії після розпаду Німецької імперії і перед тим, як вона трансформується у Третій Райх.
Коротко

Шмигаль віддав приміщення державного комплексу «Бабин Яр» в оренду приватному російському проєкту

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль надав доручення Фонду державного майна України віддати в оренду приватному російському проєкту будинок колишньої контори Лук‘янівського єврейського кладовища, де мав бути створений державний музей про історію Бабиного Яру.

Прокуратура вимагає повернути садибу Терещенків Києву

Столична прокуратура через суд вимагає повернути об’єкт культурної спадщини – садибу Терещенків, що розташована на бульварі Тараса Шевченка у Києві.

В Італії очистили каплицю родини Медічі за допомогою бактерій

У Флоренції команда істориків, науковців та реставраторів змогла за допомогою бактерій очистити старовинну каплицю родини Медічі, оздоблену скульптурами Мікеланджело.

«Чорні копачі» грабують пам’ятки на острові Березань

"Чорні копачі" у міжсезоння грабують місця наукових розкопок на острові Березань: наразі виявлено численні сліди на місці середньовічного некрополя.

Уряд дозволив перенести козацьку церкву із Чернігівщини до Києва

Кабмін дозволив перенести Миколаївську дерев'яну церкву XVII-XVIII століття, що у с. Городище в Національний музей народної архітектури та побуту України в Києві.

Стрічка Лозниці «Бабин Яр. Контекст» увійшла до програми Канн

Документальний фільм українського режисера Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст» увійшов до програми 74-го Каннського кінофестивалю.

У Києві перейменують низку вулиць: список нових назв

Комісія з питань найменувань Київської міської державної адміністрації ухвалила рішення про присвоєння скверу на розі Андріївського узвозу та Боричевого Току імені відомого оперного співака, Героя України, який загинув у боях на Донбасі, Василя Сліпака. Також у столиці буде перейменовано низку вулиць та провулків.

Нардепи хочуть заборонити антисемітизм законом

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні.