5 березня 2014
Тексти

Примара інтернаціоналізму. "Народы Украины в "особой папке" Сталина"

"Украинцы избежали этой участи [мова про поголовну депортацію] потому, что их слишком много и некуда было выслать. А то бы он [Сталін] и их выселил". Поляки, вірмени, німці, греки, кримські татари, корейці. Комуністичний СРСР репресував кілька десятків народів.
Колонки

Севгіль Мусаєва: Мій Крим. "Невже у нас знову хочуть забрати батьківщину?"

Нам допомогла вижити саме ця безоглядна любов до рідної землі. Запитайте у будь-якого кримського татарина, де б він не жив, не працював – вітчизною для нього завжди залишається Крим. Мої друзі – кримські татари – вчаться в різних містах України та світу, але практично всі мріють повернутись додому в старості (рос.).
Коротко

Українські історики протестують проти окупації РФ

Співробітники Інституту української археографії та джерелознавства ім. Грушевського НАН України висловлюють рішучий протест проти втручання Російської Федерації у внутрішні справи України і порушення територіальної цілісності нашої держави.

Виставка книг Шевченка, виданих у XIX-XX сторіччях. СКАНИ

До 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка у Літературно-меморіальному музеї-квартирі Павла Тичини відкрилась виставка "Геній з геніїв", де представлені видання Шевченка різних років.

Російські історики протестують проти звільнення професора Зубова

Російські історики та вузівські викладачі протестують проти загрози звільнення доктора історичних наук, професора кафедри філософії Московського державного інституту міжнародних відносин (МГИМО) Андрєя Зубова з політичних мотивів.

Постраждалий під час революції Міст Закоханих відновлює Коломия. ФОТО

Ремонт Мосту Закоханих на Парковій алеї в Києві, який частково згорів під час акцій протесту, взяла на себе громада міста Коломия (Івано-Франківщина).

КНУ запросив на роботу російського історика, звільненого за пацифізм

Київський національний університет імені Шевченка запросив на роботу російського професора Андрєя Зубова, звільненого з Московського державного інституту міжнародних відносин (МГИМО) за антивоєнну позицію.

У Хмельницькому перейменували вулицю на Героїв Майдану

Депутати Хмельницької міської ради більшістю голосів проголосували за перейменування вулиці Театральної в центрі міста на Героїв Майдану.

2014 рік - ювілеї Шевченка, Довженка, ракетника Сергєєва... ІНФОГРАФІКА

2014 року українці святкують ювілеї майже 20 видатних письменників, акторів, художників, вчених, державних діячів.