6 листопада 2018
Тексти

Капустиння та кочан Жовтневого перевороту у Росії

7 листопада (25 жовтня за старим стилем) 1917 р. в Росії прийшла до влади партія більшовиків. Тривалий час вожді називали свій прихід до влади переворотом. Однак через десять років з’явився термін "Велика Жовтнева соціалістична революція". З кожним новим ювілеєм це визначення обгортали різноманітні міфи. Відриваючи їх один за одним, мов капустяне листя, ми дійдемо до вельми непрезентабельного кочана.
Коротко

Торпеду часів Першої світової війни знайшли неподалік кримського узбережжя

На Південному березі Криму в районі Нижньої Ореанди виявили п’ятиметрову торпеду, імовірно, часів Першої світової війни.

АНОНС: Лекція про залаштункове життя Академії наук

27 листопада 1918 року Національна академія наук України відзначатиме своє сторіччя. Але замість традиційного офіційного славослів’я про віхи історичного розвитку Академії наук та її визначні здобутки історик Оксана Юркова оповідатиме про малознане залаштункове академічне життя.

Президент привітав українців із 75-літтям перемоги в битві за Київ

Президент України Петро Порошенко назвав вигнання нацистів із Києва 6 листопада 1943 року історичною перемогою у "вікопомній битві за Київ".

Міст Василя Макуха в Празі відкрили офіційно. ФОТО

5 листопада українські дипломати й чеські урядовці урочисто відкрили інформаційну таблицю на мосту імені Василя Макуха в Празі.

АНОНС: "Виставка про Букрин. (Не)забутий плацдарм" у Музеї Другої світової

У головній експозиції Національного музею історії України у Другій світовій війні відбудеться презентація музейних проектів до 75-ї річниці вигнання нацистських загарбників із Києва.