7 грудня 2010
Тексти

"Святий" і "благовірний" цар Іван Васильович Грозний

У кафедральному соборі, покинутому єпископом Анадирським і Чукотським після позбавлення його сану, поруч з образами Христа і Богородиці висіла ікона "благовірного царя Івана Грозного". Прихильників його культу об'єднує не православна, а цілком західна, протестантська ідея, що монарх, а не патріарх є главою Церкви (рос.).

Фінляндія в Другій світовій війні: між Німеччиною і Росією

А чому це Фінляндія як "сателіт нацистської Німеччини" не була окупована Радянським Союзом? При цьому Суомі - єдина не "нейтральна" країна континентальної Європи, яка брала участь у тій війні, але не була врешті окупована жодною стороною.

Жидо-мазепинці як предки жидо-бандерівців. Сенсації газети "Двуглавый Орел" (1914 рік)

"В Матери Городов Русских шайка негодяев, отщепенцев осмелилась дерзко воскликнуть: "Долой Россию, да здравствует Австрия!". Вот до чего дождался Киев, вот какой позор приходится ему испытывать: на его святых горах, увенчанных золотыми крестами, свила себе гнездо государственная измена..."

Дума про Руднєва. Смерть ковпаківського комісара від рук НКВД - вигадка 1990-х

Дурили націоналістичних повстанців так правдоподібно, що один із їхніх командирів вів ковпаківців як провідник більше 100 км. Він вірив, що "хлопці" за завданням "зверхника" прямують на особливу важливу місію, інакше чому в них "так багато кулеметів". (рос.)
Колонки

Павло Подобєд: Український цвинтар у Щипіорно. Залишимо як є?..

Після 1945 року знищували не лише хрести з петлюрівськими тризубами, а й проорали все кладовище - кістки українських вояків змішались до купи...
Коротко

Одеса піймала "зірочку". Мер Костусєв каже, що у одеситів з головою все в порядку

Незабаром до герба міста Одеси додадуть радянську нагороду - "Зірку героя". Таке рішення ухвалили депутати Одеської міськради, посилаючись на прохання ветеранів війни.

Анонс: книга "Воєнно-політична діяльність ОУН у 1929-1939 рр."

9 грудня у Львові відбудеться презентація монографії історика Миколи Посівнича "Воєнно-політична діяльність ОУН у 1929-1939 рр.".

Завтра Інститут національної пам'яті оголосить переможців конкурсу "Моя родина у ХХ столітті"

Завтра у музеї УНР у Києві відбудеться презентація робіт переможців Всеукраїнського конкурсу мультимедійних проектів "Моя родина у ХХ столітті".

ЯНУКОВИЧ ЛІКВІДУЄ ІНСТИТУТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ'ЯТІ?

Проект Указу Президента "Про систему центральних органів виконавчої влади" передбачає ліквідацію 40 державних структур - від комітету контролю за наркотиками до Гідрометцентру.

З іще не встановленого пам'ятнику Мазепі вже вкрали бронзові гудзики

"Зараз я веду переговори з Вірою Ульянченко, яка обіцяє поставити це питання перед Ющенком. Але, як видно, колишнім лідерам Мазепа вже не потрібен", - каже полтавський правозахисник.

Біля Санкт-Петербурга підірвали пам'ятник Леніну

Подібні тротилові акції проти пам'ятників вождю пролетаріату вже вчиняли у Петербурзі і на Луганщині.