8 лютого 2019
Тексти

Паросля. Про що розповідають кримінальні справи?

Щороку 9 лютого у Польщі згадують вбивство мешканців колонії Паросля на Рівненщині. Ця подія, що сталася узимку 1943 року, у сучасній польській історіографії вважається одним з перших епізодів польсько-українського конфлікту часів Другої світової війни.

Жертви і могили в київському Маріїнському парку

Більшовики були некрофілами. Своїх героїв вони не ховали як годиться, на кладовищах. Натомість полюбляли перетворювати на цвинтарі громадські місця, центральні площі та парки.

8 лютого в історії

1587
- за наказом англійської королеви Єлизавети страчена королева Шотландії Марія Стюарт


1867
- постала двоєдина Австро-Угорська монархія


1904
- початок російсько-японської війни


1918
- російські більшовицькі загони взяли під контроль весь Київ

Коротко

Археологи розповіли про давній акваманіл, який знайшли у Львові

Середньовічний Львів, як відомо, був одним з центрів торгівлі та ремісництва. Значну роль в міському середовищі відігравали ремісники – зокрема, гончарі, як місцеві так й іноземці. Виріб одного з майстрів дійшов до наших днів практично неушкодженим.

АНОНС: Лекція "Центральна Рада і оборона України від більшовицької агресії"

Чи дійсно керівництво Центральної Ради провалило оборону України від більшовицької навали? Можливо їх дії та рішення були виправданими і немає підстав стверджувати, ніби український уряд не готувався до оборони країни від вторгнення більшовиків?

АНОНС: Презентація проекту «Електронний архів Михайла Грушевського»

У столиці розкажуть про те, що таке «Електронний архів Михайла Грушевського», коли та чому він створений, хто працює в проекті та які завдання вирішує, які структурні блоки є в Архіві та як з ними працювати.

Вінницькі архівісти виставили у відкритий доступ документи часів Директорії

Державний архів Вінницької області представив оцифровані копії архівних документів, які відображають державотворчу діяльність Директорії УНР у Вінниці.

У Данії водопровідники знайшли середньовічний меч. ФОТО

У місті Ольборзі на півночі Данії знайшли добре збережений середньовічний меч.