8 травня 2013
Тексти

Постріл у самого себе. Містерія Миколи Хвильового

Запросив до себе друзів – Олеся Досвітнього й Миколу Куліша. І, сказавши, що зараз покаже, як у сьогоднішніх умовах має творити пролетарський письменник, вийшов у свою кімнату. Пролунав постріл. Це сталося 13 травня 1933 року.
Колонки

Дмитро Стембковський: "Мій дід був підпільником у Києві і підривав міст через Дніпро"

Є підстави вважати, що після війни мій дідусь воював проти УПА, хоч напевно невідомо. Як я до цього ставлюся? Солдати УПА билися за Україну, за мою Україну, за її Незалежність! І я вклоняюся перед ними! Але й своїм Дідом я дуже пишаюсь.
Коротко

Презентували книгу про українців, загиблих у 1939-45 рр. в одному з німецьких міст

У Києві під час заходів із вшанування пам’яті українців, загиблих у Другій світовій війні, було презентовано унікальний проект – "Книгу мертвих".

У Харкові відбудеться наукова конференція про нацистські репресії

У Харкові відбудеться Друга наукова конференція "Етнополітичні проблеми Другої світової війни в Україні: колаборація та Опір" (пам’яті трагедії Дробицького Яру).

Музей концтабору "Маутхаузен" відкриває нову експозицію

У колишньому концтаборі "Маутхаузен" в Австрії відкривається оновлена ​​експозиція, приурочена до 68-ї річниці звільнення табору.

АНОНС: Фестиваль Хвильового у Харкові. Афіша заходів

Літературно-мистецький фестиваль, присвячений творчості Миколи Хвильового, відбудеться у Харкові 12-13 травня.

Єврейський музей толерантності представить щоденники червоноармійців-євреїв

8 травня в Єврейському музеї та центрі толерантності в Москві відкривається виставка "Долі в роки Великої Вітчизняної війни: листи та спогади червоноармійців-євреїв".

Пам'ятник морякам-дніпровцям "відновили" у неповному вигляді

На Рибальському острові "відкрили" демонтований з Поштової площі пам’ятник морякам Дніпровської флотилії. Його поновили у неповному вигляді, невідомо куди зникла одна з фігур монумента – поранений моряк.

Музей 9/11 в Нью-Йорку почав стягувати вхідну плату

Національний меморіал, присвячений трагедії 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, почав стягувати з відвідувачів вхідну плату в розмірі $ 2 з людини.