10 січня 2012
Тексти

Червоний слід червоних. Хто кого убивав у 1919-му

Статистика церковних метричних книг: "розстріляна радвладою", "зарубаний у Чрезвичайці", "заколотий багнетом українськими гайдамаками на Володимирській вулиці за те, що представився російським чорносотенцем".
Колонки

Кирило Галушко: Забуті патріотами в гетто. Що зробили історики для російськомовних?

Десь третина громадян України схильна читати лише російськомовні тексти. Це наші співгромадяни. Вони не отримують своєю мовою інформації про історію власної країни, і тому мають про неї відверто однобічне уявлення.
Коротко

Депутати початку 1990-их закликають нинішніх не продавати трубу

Дванадцять народних депутатів ВP першого скликання закликають своїх нинішніх колег блокувати ухвалення закону про можливість передачі української газотранспортної системи в оренду або достроково скласти з себе повноваження і призначити дострокові парламентські вибори.

Історики обговорять питання примирення після Другої світової

Всеукраїнська асоціація викладачів історії "Нова Доба" і програма досліджень історії сучасної України ім. Петра Яцика у партнерстві із Всеукраїнським центром дослідження Голокосту "Ткума" анонсують проведення круглого столу "Пам'ять про війну – проти війни пам’ятей: Голокост та геноциди".

Леонід Макарович святкує 78-річчя (ФОТО)

Президент України (1991-1994) Леонід Кравчук 10 січня відзначає день народження. Колишній ідеолог ЦК, який мав вести боротьбу з рухівцями, став символом розвалу СРСР. А в часи Кучми Кравчук був обличчям "партії влади" Віктора Медведчука.

Київську пам'ятку архітектури не реставрують, а "осучаснять"

Пам’ятку "Будинок Крістера" на Вітряних Горах у Києві (вул. Осиповського, 2-А) не реставрують, а "пристосують під сучасні потреби".