11 листопада 2021
Тексти

Іван Гель: «Кодекс чести. Статус політв’язня»

Ічкерія-1995. Місія ОУН і АБН

Новорічну ніч 1995 року я зустрів у поїзді «Тбілісі-Баку» дорогою в Чечню. Туди ми їхали з візитом солідарності, а я, окрім всього, я ще й віз оригінал листа-звернення до Генеральної Асамблеї ООН за підписом 105 депутатів Верховної Ради України про визнання права чеченського народу на самовизначення і власну державу та припинення агресії й насильства Москвою супроти свободолюбивої Ічкерії.
Колонки

Леся Шевцова: Історія однієї людини з Великої війни

Нині відзначають завершення Першої світової війни: політики багатьох країн-учасниць виголошують наповнені пафосом промови, громади європейських містечок різними заходами із покладанням вінків і хвилиною мовчання вшановують пам'ять учасників і цивільних жертв бойових дій, у газетах та онлайн-виданнях виходять статті із відповідними заголовками – в цей день західний світ рефлексує над тим, що сталося з ним більш ніж сто років тому, коли після чотирьох років війни можна було врешті сказати: «Прощавай зброє», навіть якщо Ернест Гемінґвей напише однойменний роман набагато пізніше. А що в нас?
Коротко

“Як історія одного дня тривала сто років” — у Києві презентували документальний серіал про незалежність. ВІДЕО

24 серпня 1991 року — далеко не відправна точка у незалежності України. До цього часу боротьба за нашу свободу тривала майже сотню років — все ХХ століття. І досі ми нині відвойовуємо свою незалежність на фронтах російсько-української війни. Команда творців серіалу «10 Днів незалежності» глибоко осмислила історичні події, які вели і ведуть нас до свободи останнє століття. Тепер і ви можете пройти цей шлях разом з ними.

На Хмельниччині знайшли фрагменти давніх скульптур зі скельного монастиря. ФОТО

У селі Маліївці на Хмельниччині на території кладовища виявили три фрагменти давньої скульптури, яка колись була частиною комплексу скельного монастиря.

Тернопільські депутати просять перепоховати в Києві Бандеру, Петлюру, Коновальця та інших

Депутати Тернопільської облради на сесії ухвалили звернення до керівництва держави щодо створення у Києві Українського національного пантеону Героїв, де перепоховати видатних українських діячів.

Франція повернула Беніну 26 культурних артефактів, вивезених колоніальними військами

Франція повернула Беніну (Західна Африка) 26 цінностей та культурних артефактів, які колоніальні війська вивезли в 1891 році.

На Тернопільщині відкрили пам'ятник букві “Ї”

У місті Ланівці, на Тернопільщині, з нагоди Дня української писемності та мови відкрили пам’ятник букві “Ї”.