12 грудня 2012
Тексти

Польсько-українські стосунки в 1940-х. Пропозиція історичної дискусії

Хочу запросити до публічної наукової дискусії істориків Андрія Портнова та Ігоря Ільюшина, які вже неодноразово виступали з критикою моєї концепції польсько-української війни (і Волинської трагедії як частини цієї війни), але здебільшого за кордоном.

Danse Macabre. Як політики використовують Голодомор

Успадковані Україною номенклатурні еліти використали тему голоду 1932-33 років для власної легітимації. Голодомор перетворився на громадянську релігію зі своїми канонічними текстами, сакральними об’єктами, святими, іконами, обрядами і церемоніалами. Це значно ускладнює обговорення теми в термінах наукового аналізу.
Коротко

Музей алкоголю відкрився у Стокгольмі

У Стокгольмі відкрився Музей алкоголю (Spiritmuseum). Це не нудна експозиція про історію бражництва в країні, а інтерактивний музей, який переносить відвідувача в світ шведської глибинки.

До травня музей у Керчі буде проводити "Сімейні суботи"

Керченський історико-археологічній музей по суботах у період до 27 квітня намітів проведення Акції "Сімейна субота".

Завершилися зйомки фільму про українського силача XX сторіччя. ВІДЕО

В Україні завершилися зйомки фільму про легендарного силача початку ХХ століття Івана Фірцака, в якому взяли участь українські богатирі Дмитро Халаджі та Василь Вірастюк.

У Тернополі відкрили музей літературної спадщини

В Тернополі, на віллі Грабовських у приміщенні дитячої бібліотеки № 2 відтепер діє Музей "Літературне Тернопілля". Його створили в дуже стислі терміни - всього за шість місяців. У музеї зібрані матеріали про 250 письменників, причетних до Тернопільщині, їх літературні твори та особисті речі.

Працівники заповідника "Переяслав" звільнюються на знак протесту

3 грудня 2012 р. 4 наукових співробітники відділу науково-фондової роботи Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав", у кожного з яких до 25 років стажу музейної роботи, написали заяви на звільнення.