13 березня 2019
Тексти

"Остін", "Пірлесс" і "Джеферрі-Поплавко": бронетехніка визвольних змагань

Українська армія часів революції мала у своєму складі бронеавтомобілі. Ім присвоювали імена - "Петлюра", "Отаман Мельник", "Черник"...

13 березня в історії

1881
убивство терористом російського імператора Олександра II


1911
народився Рон Хаббард, американський письменник, засновник саєнтології


1954
створено Комітет державної безпеки СРСР


1961
Куренівська трегедія в Києві; більше 1500 жертв

Коротко

Напередодні 80-річчя незалежності Карпатської України в центрі Києва відкрили виставку

Виставка "Наша земля проголошує: вона була, є й хоче бути УКРАЇНСЬКОЮ", розміщена на 20 тематичних банерах, розповідає про історію Карпатської України, яка у 1939 році на короткий час збурила всю Європу і чи не вперше з часів Української революції 1917-1921 років гостро поставила на порядок денний українське питання.

In memoriam. Помер останній учасник "Великої втечі" з нацистського табору полонених

Колишній штурман Королівських ВПС Джек Лайон помер у віці 101 рік у своїй оселі в Бексхілл-он-Сі, графство Східний Сассекс у п’ятницю 8 березня. Він був одним з останніх живих ветеранів, які здійснили спробу втечі з табору військовополонених Шталаг Люфт-ІІІ в 1944 році.

Білорусь відреагувала на публічне виправдання "Бурого" викликом польського посла в МЗС

Міністерство закордонних справ Білорусі очікує від Варшави публічних офіційних коментарів щодо виправдання Інститутом національної пам'яті Польщі командира 3-ї Віленської бригади Національного військового об’єднання Ромуальда Райса (псевдо "Бурий").

Пенсіонерів Вермахту й військ СС найбільше — в Польщі

573 громадянини Польщі одержують від уряду Федеральної Республіки Німеччини пенсію за службу у її збройних силах під час Другої світової війни.

Держава отримала у власність три замки Львівщини

Золочівський, Підгорецький та Олеський замки, а також оборонна башта в с. П’ятничани, перейшли в підпорядкування Міністерства культури України.