14 травня 2019
Тексти

14 травня в історії

1265
Народився Данте Аліг'єрі, видатний італійський поет епохи Відродження (дата приблизна, один із варіантів)
1607
Засновано Джеймстаун - першу постійну англійську колонію в Північній Америці
1643
Після смерті Людовіка XIII на французький престол зійшов чотирирічний Людовік XIV. 18 років регенткою була його мати Анна Австрійська
1702
Шведська армія під проводом короля Карла XII зайняла Варшаву
Коротко

Топонімічна комісія Харкова рекомендувала депутатам міськради розглянути повернення проспекту Жукова

Міська топонімічна комісія Харкова рекомендувала внести до порядку денного сесії Харківської міської ради питання про зворотне перейменування проспекту Петра Григоренка на проспект Георгія Жукова.

Мурал із Симоном Петлюрою в Києві майже готовий. ФОТО

У ніч із 13 на 14 травня художники взялися за створення муралу, який зображуватиме Голову Директорії та Головного Отамана військ УНР Симона Петлюру.

На аукціоні в США продали автографи Леніна й Троцького за 64 тисячі доларів

13 травня в Бостоні, США, на аукціоні продали подвійний автограф керівників Радянської Росії Володимира Леніна та Льва Троцького. Лот пішов з молотка за 64 тисячі доларів.

АНОНС: Історики Західної та Східної Європи обговорять 450-ліття Люблінської унії в Києві

Триває зголошення на участь у міжнародній науковій конференції «"Рівні до рівних, вільні до вільних": Люблінська унія 1569 року в історії Центрально-Східної Європи», яка відбудеться 24 травня в Києві.

До Стоунхенджу повернули уламок, взятий реставратором 60 років тому

Частина каменя зі Стоунхенджу, яку 60 років тому взяв собі робітник під час реставраційних робіт, нарешті повернулася на батьківщину – до Британії. Усі ці роки робітник зберігав її в себе вдома в Америці як сувенір.

АНОНС: 75 роковини Сюргюн - геноциду кримськотатарського народу

18 травня в Києві проведуть низку меморіальних заходів, присвячених пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу - 75-х роковин депортації.