13 травня 2019
Тексти

НОВІ ВИКЛИКИ. Навіщо «Історична правда» збирає 10 мільйонів?

«Закритися, чи змінитися?» - саме з таким питанням ми звернулися до наших читачів трохи більше року тому. Нині перед нами новий виклик. На тлі імовірного приходу до влади безідейних популістів є ризик втратити курс на подолання тяжіння тоталітарного та імперського минулого. Україні потрібні незалежні громадські інституції пам’яті!

«Імператор-простолюдин». Сотник Фока та початок нової доби візантійської історії

Обрання імператором бороданя-простолюдина (чи принаймні того, хто охоче грав роль простолюдина) мешканці Константинополя зустріли із справжнім захопленням. Вочевидь вони й справді чекали на «народного володаря», який покарає усіх визискувачів і встановить справедливість.

13 травня в історії

1497
Папа Римський Олександр VI відлучив від церкви за єресь флорентійського ченця-реформатора Джироламо Савонаролу
1637
Кардинал Ришельє, побоюючись замахів, наказав закруглити всі кинджали, що подавалися до столу, і створив у такий спосіб столовий ніж
1647
Катастрофічний землетрус майже зовсім зруйнував місто Сантьяго - майбутню столицю Чилі
1680
Народився Міхал Сервацій Вишневецький, державний і військовий діяч Великого князівства Литовського, магнат, письменник; великий гетьман і канцлер литовський.
Коротко

Підготовку до будівництва Меморіалу Героїв Небесної Сотні знову призупинили

Сьогодні вранці на алеї Героїв Небесної Сотні в центрі Києва розпочалися підготовчі роботи з будівництва меморіалу Героїв Небесної Сотні. Однак на прохання Генпрокуратури будівництво зупинили для проведення слідчих експериментів у розслідуванні розстрілів протестувальників у 2014-му.

У Броварській школі в День пам'яті та примирення на дітях були пілотки з червоними зірками

8 травня під час лекції в Броварах, що на Київщині, другокласники мали на головах пілотки з червоними зірками. А в руках дітей та на стенді можна було побачити літературу із забороненою комуністичною символікою.

Більшість містян підтримує червоний мак як символ пам’яті про Другу світову війну

63% міського населення України підтримують рішення про визнання квітки червоного маку за офіційний символ пам’яті за полеглими у Другій світовій війні в Україні.

Археологи дослідили найдавніше християнське англосаксонське королівське поховання

Неповторне королівське поховання досліджували останні 15 років. Його називають відповіддю Великої Британії на гробницю єгипетського фараона Тутанхамона.

Комікс "Воля-2". Скоропадський, Грушевський, Сікорський та інші проти червоної армії мерців

Творці українського графічного роману «Воля» представили другий том коміксу. До новинки також створили буктрейлер.

У Харкові мітингували проти повернення проспекту Жукова та інших ініціатив Кернеса

Близько 600 людей у неділю вийшли на мітинг проти пропозицій міського голови Харкова Геннадія Кернеса повернути проспекту Петра Григоренка стару назву імені Георгія Жукова та прибрати волонтерський намет "Все для перемоги" з площі Свободи.

АНОНС: Семінар "Археологія на окупованих територіях та в зонах збройних конфліктів" у Києві

Спілка археологів України та Інститут археології НАН України 16 травня запрошують на відкритий семінар "Археологія на окупованих територіях та в зонах збройних конфліктів".