15 лютого 2019
Тексти

Литва під кулеметними зливами. Епізод перший: "Червоні йдуть!"

За неповні 24 місяці вчорашні селяни, студенти, журналісти, інженери навчилися не тільки мріяти про "зелену Литву на Німані", але й помирати за неї. Ховаючи друзів, вони швидко зрозуміли – свобода має суворе солдатське обличчя з глибокими слідами багнетних і шабельних ран…

15 лютого в історії

1113
- Папа Римський визнав перший чернечий орден - Лицарський орден госпітальєрів (іоаннітів, Мальтійський орден)


1564
- народився Галілео Галілей, визначний італійський учений


1960
- у школах СРСР впроваджені групи продовженого дня


1989
- завершено виведення радянських військ з Афганістану

Коротко

70% українців шанують пам'ять про Майдан — соцопитування

Через 5 років після Революції Гідності українці вважають, що події Майдану треба вшановувати і це має бути меморіал та музей.

На Гібралтарі знайшли відбитки, схожі на сліди неандертальця

Колектив дослідників зміг виявити відбиток ноги, схожий на слід Homo neanderthalensis, в піщаних відкладеннях Гібралтару.

Палеонтологи розповіли про знахідку рештків динозавра зі хвостом у формі серця

Палеонтологи опублікували результати рокопок 15-річної давнини, в ході яких вони знайшли невідомого раніше титанозавра зі хвостовими кістками у формі серця.

Польща й Ізраїль на грані дипскандалу через звинувачення поляків у колаборації

Президент Польщі Анджей Дуда різко відреагував на оприлюднені у ЗМІ слова прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху про причетність поляків до Голокосту під час Другої світової війни.

"Пам’ятаємо, але не пишаємося". УІНП про переосмислення війни в Афганістані

15 лютого 2019 року минає 30 років з дня виведення радянських військ з Афганістану. Війна, розв’язана керівництвом Радянського Союзу заради контролю над частиною Центральної Азії, тривала понад 9 років. У ній брали участь більш ніж 160 тисяч українських військовослужбовців, понад три тисячі українських солдатів й офіцерів загинули. Донині десятки вважаються зниклими безвісти.