16 червня 2021
Тексти

Харківські адреси Миколи Міхновського

Де мешкав і працював Микола Міхновський у Харкові? Це важливе питання для належного вшанування пам’яті основоположника української незалежності (самостійності) досі належним чином не досліджене. В Харкові, зокрема, дотепер немає йому пам’ятника.
Колонки

Спільнота Українського католицького університету: Звернення УКУ щодо ситуації довкола меморіялізації Бабиного Яру

Щось дуже трагічне твориться довкола цього символу Голокосту та інших нацистських злочинів. Був час у радянській історії Бабиного Яру, коли його покинутих і недоглянутих могил влада намагалася не бачити. Сьогодні, коли вже повним ходом іде меморіялізація цього стражденного місця за фактично російським сценарієм, схваленим Меморіяльним центром Голокосту «Бабин Яр» (МЦГБЯ), на зміну оптичному прийшло акустичне диво: остережних голосів влада не чує.
Коротко

Сейм Литви вимагає від Росії компенсації за радянську окупацію

У зв'язку з 80-ю річницею початку сталінських депортацій у Литві литовський парламент ухвалив резолюцію, в якій нагадав про необхідність вимагати від Росії відшкодування збитків від окупації.

Проспект Жукова: міськрада виграла суд проти облдержадміністрації

Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов Харківської міськради, яка просила скасувати розпорядження голови Харківської облдержадміністрації від 2016 року в частині перейменування проспекту Маршала Жукова на Петра Григоренка.

Як Каролінги Париж від вікінгів рятували – нова знахідка у Польщі

Скарб зі 118 срібних монет віком близько 1200 років, знайдених на північному сході Польщі, цілком може бути частиною викупу, який Каролінгська імперія заплатила вікінгам, щоб ті забралися геть з їхньої столиці – Парижа.

У Чорному морі знайшли затонуле судно часів Другої світової

На Одещині в акваторії Чорного моря біля курортного селища Лебедівка на затонулому морському судні часів Другої світової війни знайшли кілька десятків снарядів. Наразі тривають роботи із їх вилучення.

В одеському музеї відкрилась виставка вишитих рушників

У філії регіонального історико-краєзнавчого музею "Степова Україна", що на вул. Ланжеронівській в Одесі, відкрили виставку "Чарівний світ рушників Одеської області".

Архів СБУ разом з чеським партнерами оприлюднили онлайн документи про репресії

Це цифрові копії архівних документів з «архівів КҐБ» про початок репресій проти чеської громади в СССР. 90 років тому (14 червня 1931 р.) у Харкові репресували 21-го чеського вчителя.