17 лютого 2011
Тексти

Одна з перших депортацій імперії. Як кримськими греками заселили Дике Поле

Щоб не бути депортованими на материкову Україну, кримські греки ховалися по лісах, приймали іслам і навіть розпочинали бунти, придушувані військами Суворова. ...Дійшло до того, що митрополит Ігнатій, який заснував Маріуполь, прокляв його мешканців.

Омар Дерменджі: "Жіноче султанування в Туреччині почали і закінчили українки"

Турецький перекладач "Роксолани" розповідає, чому новий серіал про нашу землячку викликав скандал в турецькому суспільстві, чому роман Загребельного перевидається вже вчетверте і як українське жіноцтво вплинуло на долю Османської імперії.
Колонки

Андрій Манчук: Коли міф стає правдою. Че не писав про УПА

Задекларований процес відновлення історичної правди перетворився на тиражування пропагандистських сюжетів, які часто-густо не мають нічого спільного із реальними подіями. Фактично, ми маємо радянську історію із зворотнім знаком. І певна частина нашого суспільства по-справжньому бажає бути одуреною.
Коротко

У Києві іржавіє унікальний бойовий катер

На Жуковому острові посеред Дніпра у Києві іржавіє катер МК-4 серії Я-5/М. Суден такого класу є у світі лише чотири - три в Росії та один у Києві.

СБУ ЧЕРЕЗ ПІВРОКУ ДОПИТАЛА ІСТОРИКА. Цікавлять матеріали про КДБ

16 лютого слідчий СБУ впродовж 5 годин допитував історика, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого. Вилучений комп'ютер та жорсткі диски досі не повернули - їх досі "вивчають".

Депутати хочуть заборонити встановлювати пам’ятники Сталіну

Депутати від НУНС Олександр Третьяков та Ірина Геращенко пропонують заборонити встановлення на території України пам'ятників Йосипу Сталіну.