18 травня 2011
Тексти

Кривава історія професійного зрадника

У війнах бувають три категорії людей: герої, мученики та зрадники. Серед "вещдоков" у справі Блюменштейна-Барановського: фото червоних командирів і німецьких офіцерів, лист кров'ю на онучах з адресою "Москва. Судоплатову". А на додачу - саморобний мідний значок з вождем ОУН Євгеном Коновальцем...

Гульнара Бекірова: "Групу СБУ з дослідження депортації розформовано"

"В 1945-му в журналі "National Geographic" була опублікована стаття "Звільнення Криму". В ній є кілька сусальних фотографій з життя татар - хоч на той момент кримських татар у Криму вже майже рік як не було..."

Федір Піроцький. Полтавчанин, який винайшов трамвай

У квітні 1880 року перед багатолюдною аудиторією, де був і представник фірми "Сіменс", він викладає проект застосування електрики "для руху залізничних потягів з подачею струму". Через рік у Берліні рушив перший електротрамвай.
Коротко

Дерево, з якого на Ньютона впало яблуко, захистили від туристів

Яблуню, яка надихнула Ньютона на формулювання закону про всесвітнє тяжіння, захистили від ніг туристів, котрі нищили коріння дерева.

Спогади однієї з небагатьох, хто врятувався з Янівського ґето

Вийшли друком дитячі спогади про порятунок єврейської дівчинки з ґето у Львові.

Королева Британії вшанувала ірландських борців за незалежність

Королева Єлизавета ІІ поклала вінок у меморіального парку Дубліна, вшановуючи ірландців, які поклали життя за незалежність своєї країни.