19 травня 2011
Тексти

"Теперь в горах можно встретить медведя, волка, но не горца..."

"Черкесы нас ненавидят. Аулы разорены, племена уничтожены. Нет никакого способа их усмирить...". Царський уряд вирішив повністю "зачистити" Західний Кавказ від корінного населення. Невідомий світу геноцид.

Етикетки до алкогольних напоїв УРСР

"Спотикачі" і "Кубанські" - оспівані у фольклорі і класиками. Масові "Русские". Дефіцитні настоянки і брутальний напій "Козацький". Ці етикетки супроводжували громадян радянської України в найсвітліші і найважчі моменти життя.
Колонки

Леся Оробець: Як мій родич пияцтво поборов

У середній галицькій громаді протягом року відбувалося 40 весіль, 100 хрестин, 70 похоронів, а її представники брали участь у 45 ярмарках. Жодна з цих подій не обходилась без традиційного чаркування.

Ігор Голод: У Німеччині засудили українця. За німецькі злочини

В Мюнхені уклали новий "пакт Молотова-Ріббентропа", переклавши частку відповідальності за скоєне німцями на Івана Дем'янюка, щоб потім звинувачувати українців у "колабораціонізмі". Тепер Дем'янюк помер.
Коротко

Дерев'яні церкви обладнають сигналізацією на 800 тисяч

Цього року із Львівського обласного бюджету на збереження старовинних дерев'яних храмів виділять 838 тисяч грн.

Діаспора закликала Євросоюз повпливати на пропаганду тоталітаризму в Україні

Світовий конгрес українців (СКУ), який об'єднує діаспору із 32 країн світу, занепокоєний пропагуванням тоталітаризму в Україні.

На конкурсі Десятинної перемогли два проекти - музею і "важкої" церкви

За результатами голосування щодо проекту забудови території Десятинної церкви переможцями оголошені два проекти.

До Львова збирається приїхати "борець з українцями" з Польщі

На 7 червня у Львові на Личаківському цвинтарі призначене перепоховання останків архієпископа Теодоровича, який перед Другою світовою війною очолював християн вірменського обряду. Мешканці Львова остерігаються скандалу через нелегітимність перепоховання та присутність на ньому одіозного Тадеуша Ісаковича-Залеського.

Реставратори відновили напис з воріт Освєнцима

Польські реставратори півтора роки відновлювали напис Arbeit macht frei ("Праця звільняє") з воріт концентраційного табору Освєнцим.

У Канаді відзначать 120-річчя приїзду перших українців

Вiдкриттям пам'ятника Тарасу Шевченку в Оттавi та проектом "Iсторичний потяг українських пiонерiв" українцi вiдзначать 120-рiччя поселення українцiв у Канадi.

Більше половини замків в Україні зачинені для відвідувачів

Брак державного фінансування призвів до того, що в Україні не функціонує більше половини замків.

Анонс: Йосиф Зісельс про різні ідентичності

Сьогодні, у четвер, 19 травня, в рамках проекту Публічні лекції "Політ.ua" відбудеться лекція правозахисника, віце-президента Конгресу національних громад України Йосифа Зісельса.