19 листопада 2013
Колонки

Євген Сверстюк: Плекання національної пам’яті

Ледачим людям здається, що все рівно світ інтегрується, глобалізується і національні сентименти втрачають ціну. Якщо сентименти, то їм ціна низька. А коли мова йде про національний стрижень, про самосвідомість і національну відповідальність, то це приблизно відповідає поняттю національної ідентичності.
Коротко

У Батурині вшанували жертв російської різанини 1708 року

На Чернігівщині вшанували пам'ять жертв Батуринській трагедії, яка сталася 1708-го року під час російсько-шведської війни.

На Луганщині знищують пам'ятку археології

На Луганщині екскаватором розрили територію пам’ятки археології та архітектури "Печери", які знаходяться у селищі Іванівка Антрацитівського району.

НКВД переслідував галичан і волинян, які допомагали в Голодомор

Коли у 1939-му в Західну Україну прийшла радянська влада, то вона арештувала частину активістів, які допомагали українцям під час Голодомору 1932-33 років.

На Волині збирають гроші на пам'ятник німкені, яка врятувала від німців

Мешканці села Берестяне Ківерцівського району Волині збирають кошти на пам'ятник мешканці села Ельзі Шнетінберт, яка в 1943 році врятувала село від знищення німцями.

Кріштіану Роналду відкриє музей

У португальському місті Фуншалі відкриється музей футболіста іспанського "Реала" /Мадрид/ і збірної Португалії Кріштіану Роналду.

У Могилянці відкрився Центр досліджень Голодомору

При Національному університеті "Києво-Могилянська академія" розпочинає роботу Український центр досліджень Голодомору.

ТІЛЬКИ 2% УКРАЇНЦІВ НІЧОГО НЕ ЗНАЮТЬ ПРО ГОЛОДОМОР

26% опитаних фондом "Демократичні ініціативи" та соціологічною службою Ukrainian Sociology service добре знайомі з проблематикою Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Державні архівісти обговорили свою роботу

У Державній науковій архівній бібліотеці (Київ) відбувся науково- практичний семінар "Сучасний стан та перспективи розвитку служб науково-технічної інформації державних архівних установ України".

У Львові відкрили виставку "Латвійська трагедія. 1941"

У Львові в музеї жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" відкрили виставку "Латвійська трагедія. 1941". В експозиції розповідається про депортацію, Голокост, репресії, репатріацію німців, про рух опору в Латвії.