21 серпня 2018
Тексти

1968: Окупація Чехословаччини країнами Варшавського договору

Одна з найтемніших ночей в історії Чехословаччини з 20 на 21 серпня 1968 року. Від самої півночі прилітають в аеропорт "Рузинє" групи вантажних військових літаків. Кожну хвилину виїздить з трапу "Антонова" на нашу землю новий танк...Так починалася окупація Чехословаччини

Листи з Праги. 1968 рік у матеріалах КГБ

У 1968 році українці усе більш гостро реагували на події у Чехословаччині. У колись таємних архівах КГБ збереглися тисячі сторінок, на яких оперативники доповідали про різні форми нелояльності та спротиву українців. Були і ті, хто підтримав радянську окупацію ЧССР.
Коротко

АНОНС: У Києві відкриється музейна виставка «Незалежність: наш час»

Виставка представить найяскравіші експонати головного історичного музею країни, що змальовують моменти української історії, ключові події національно-визвольної боротьби й суспільного розвитку, що стали визначальними в українському державотворенні.

Більшість українців вважають Україну, а не Росію спадкоємицею Київської Русі. ОПИТУВАННЯ

Майже 70% опитаних громадян вважають що спадкоємицею Київської Русі є Україна, а не Росія, протилежної думки – 9% українців.

АНОНС: Фестиваль з нагоди відзначення 90-ліття Левка Лук’яненка. ПРОГРАМА

24 серпня у селі Хотів на Київщині відбудеться патріотичний фестиваль до 90-ліття з дня народження Левка Лук'яненка, Героя України, борця за незалежність України, одного з авторів «Акта проголошення незалежності України».

У Гарварді створили інтерактивну мапу Голодомору 1932-1933 років. ВІДЕО

Професор Гарвардського університету Сергій Плохій навіть не уявляв, що може змінити погляд на українську історію, коли 5 років тому започатковував новий проект із Цифрової гуманістики «МАПА. Цифровий Атлас України».

Обрано кращий проект пам’ятника Героям Небесної Сотні в Одеській області

Серед 16 робіт переміг проект одеських митців – скульптора, заслуженого художника України Михайла Реви й архітекторів Федора Бойцова та Сергія Гуранчика. Він має назву «Руна».

Празька весна 1968 року у документах КҐБ

«Те, що тут відбувається — це революція», — 345 документів КҐБ про події «Празької весни» 1968 року публікує Центр досліджень визвольного руху спільно з Галузевим державним архівом СБУ.