24 лютого 2011
Тексти

"Дозволяется именоваться фамилией «Воскресенский»"

14 вересня 1913 року новоспечений ієрей подав клопотання про зміну прізвища. Воно витримано в пишномовному стилі, мотивація - бажання уникнути насмішок "тёмной селянской масы".
Колонки

Володимир Жаботинський: "Одесские новости", 1901: Російська колонія в Римі

"Когда-то, лет пятьдесят тому назад, было хоть caffe Greco на Condotti, где по традиции собирались все приезжавшие сюда русские: здесь можно было видеть Гоголя, Иванова, Боткина, Тургенева, Толстых, Брюллова...".

Степан Семенюк: Націоналіст Семенюк: 79 днів у камері смертників

Такий в тюрмі звичай, що в'язні виписують або вишкрябують на стінах своє ім'я чи прізвище. Навіть під відпалою штукатуркою можна було вичитати чиєсь прізвище чи ім'я - ті, що були написані фарбою. Мінялись окупанти, а в'язниці були повні.
Коротко

"Табачник - честь и совість української інтелігенції". Де подівся розум?

Депутат Держдуми РФ Сергій Марков з путінської фракції "Единая Россия" пропонує назвати міністра освіти і науки, молоді і спорту Дмитра Табачника "честью и совестью украинской интеллигенции" за... поліпшення функціонування російської мови в Україні.

Майдан у Тернополі назвали іменем Бандери

У Тернополі майдан навпроти обласної державної адміністрації назвали іменем провідника ОУН Степана Бандери.

На Львівщині позначили свастикою монумент воїнам-визволителям

У ніч на 23 лютого у Червонограді Львівської області невідомі облили фарбою і розмалювали свастикою монумент воїнам Радянської армії, які визволяли місто від фашистських загарбників.

Як російські інформагенції пишуть агітпроп про нашу історію

Грушевський створив мову, викинувши "системоутворюючі російські слова". А потім Грушевський створив історію, ставлячи акцент "на одвічній ворожнечі Росії і Малоросії". Уроки ненависті від "Росбалту".

Кубанське земляцтво просить Януковича підтримати українців у Росії

В Будинку Центральної Ради (Будинок учителя в Києві) відбулися урочистості з нагоди 93-ої річниці проголошення самостійної Кубанської Народної Республіки.