24 квітня 2020
Тексти

Луцькі листівки для Крип'якевича: як євреї допомогли українцям

У ці квітневі дні 1916 року, коли у світі тривала Велика війна, галицький вчитель Михайло Таранько надіслав з прифронтового Луцька до ще поки габсбургського Львова на адресу молодого історика та педагога Івана Крип’якевича кілька листівок. Одна з них була виготовлена в місцевій друкарні Герша Лібермана та датована 7 квітня. На її лицевій стороні містилося традиційне зображення Луцького замку. На звороті відправник повідомляв про відкриття школи в с. Теремне та просив адресата надіслати кілька портретів Тараса Шевченка, портрет Франца Йосипа І та карту українських земель…
Коротко

У Харкові допитали директора дитбудинку, немовлят з якого знімали у фільмі "Дау"

У Харкові, у зв’язку з відкриттям кримінальних проваджень за фактами можливих катувань, допитали директора обласного будинку дитини №3, вихованців якого 10 років тому задіяли в зйомках фільму Іллі Хржановського «Дау».

Знайти корабель Шеклтона, що затонув 105 років тому. Це реально?

Щоб знайти легендарне судно "Ендюренс" дослідника Антарктики Ернеста Шеклтона треба докласти справді титанічних зусиль.

Карел Беркгоф заявив, що більше не може підтримувати проєкт Меморіалу “Бабин Яр”

Колишній головний історик проєкту Меморіального центру “Бабин Яр” Карел Беркгоф заявив, що більше не може публічно підтримувати цей проєкт “з етичних міркувань” та відчуває потребу “захищати свою професійну репутацію”.

У селі на Полтавщині досі стоїть пам’ятник Карлу Марксу

У селі Радочини Кременчуцького району стоїть памʼятник Карлу Марксу у повний зріст. Зроблений він з мармурової крихти, а заввишки понад п’ять метрів.

Режисер фільму “Дау” заявляє, що діти під час зйомок плакали не від болю

Російський режисер Ілля Хржановський, якого звинувачують у можливому жорстокому поводженні з дітьми під час зйомок фільму «Дау» в Харкові, заявив, що ніяких дослідів над дітьми не проводили, а їх плач – природна реакція на навколишній світ.