25 квітня 2011
Тексти

Валентина Шевченко: "Провести демонстрацію 1 травня 1986-го наказали з Москви"

Голова Президії Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко: "Ми евакуювали 526 тисяч дітей за п'ять днів... Під час демонстрації на трибуні стояв і мій син... З Чорнобиля почався розвал СРСР".

1986: американський ТБ-сюжет про Чорнобиль. Порівняйте з радянським

Аварія на ЧАЕС сталася в суботу, 26 квітня. Офіційне радянське ТБ повідомило про неї в понеділок - скупою 20-секундною промовою диктора в програмі "Время". А ось який сюжет у цей же понеділок показав американський канал АВС. Порівняйте.

Українська Гельсінська Спілка: політичні дискусії та долі лідерів

УГС як політична організація народилася 7 липня 1988-го у Львові. Ядром її стали колишні учасники правозахисного руху, принаймні ті, які вважали себе правонаступниками Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінкських угод.
Коротко

Сьогодні вночі світ запалює чорнобильські свічки. О 1:23:47

У ніч на вівторок, 26 квітня, у багатьох містах світу екологічні активісти запалять свічки на спомин про Чорнобильську катастрофу.

Помер 100-річний священик, який вишивав ікони

Відомий науковець, автор численних вишиваних ікон, хоругв, риз священик УГКЦ отець доктор Дмитро Блажейовський помер 23 квітня у Львові.

Анонс: "Українська Гельсінська Спілка у світлинах і документах"

Громадський вечір у Київському міському будинку вчителя (вул. Володимирська, 57), присвячений презентації альбому під такою назвою, відбудеться 27 квітня, у середу. Початок о 18 годині.