26 квітня 2011
Тексти

Початок Чорнобиля. КПРС ігнорувала попередження про можливу аварію

Звіти КДБ наглядно демонструють ефективність радянського керівництва. Інформацію про халатність, аварії чи численні витоки радіаційних речовин з ЧАЕС протягом 1971-1986 років Компартія кваліфікувала як дезінформацію і активно припиняла "поширення чуток".
Колонки

Дмитро Вєдєнєєв: "Подвиг, рівний фронтовому". КГБ України і Чорнобиль

Опромінені продовжували залишатися в строю. В 554-му окремому інжбаті таких було 170, в той час як командир батальойну і ротні "залишили частину після отримання опромінення". 2 липня 1986 року в батальойні почалося голодування на знак протесту... (рос.)

Вахтанг Кіпіані: Вічний Набока

"Або ти українець, або комуніст! Або ти, блін, демократ, або комуніст! Або ти хочеш будувати незалежну державу, або ти - комуніст! Tertium non datur нікоґда! Що ми й бачимо. Підтвердилося - з комуністами не побудуєш нічого. Ось комуністи собі і будують - оці кучми, кравчуки...". Сьогодні день народження українського журналіста, дисидента і хіпі Сергія Набоки. Його життя було вічним змаганням за гідність, якої нам так часто бракує.
Коротко

У Ольги Богомолець відкрили виставку древлянської культури з Чорнобильщини

У київському арт-холі "Кайрос" відкрилася історико-етнографічна виставка з Чорнобильської зони "Душі поліської краса".

Анонс: євразійський телеміст щодо історичної пам'яті про "Велику вітчизняну"

Завтра, 27 квітня в 11:00 в представництві "РИА Новости" в Україні відбудеться відеоміст Москва-Київ-Кишинів-Астана "До 66-річчя перемоги у Великій війні".

У Львові відкрили пам'ятник ліквідаторам аварії на ЧАЕС

Пам'ятник героям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС відкрили у вівторок на території Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України з нагоди 25-річчя аварії на Чорнобильській АЕС.

Анонс: акція з впорядкування могил вояків УПА "Проща до Героїв"

За ініціативи активістів Київської міської організації Спілки Української Молоді в Україні проводиться акція "Проща до Героїв". Небайдужі мають змогу вирушити у Дубровицький район Рівненської області з метою впорядкування могил воїнів УПА.

На Сумщині обезголовили і загидили Леніна

Невідомі вночі 25 квітня обезголовили пам'ятник Леніну в Буринь Сумської області.

Керівництво УРСР не усвідомлювало, яку небезпеку несе радіація - історики

СРСР, який десятки років готувався до ядерної війни, виявився неготовим оперативно і адекватно відрегувати на катастрофу в цивільній ядерній енергетиці. Архівні документи вказують на низьку культуру роботи працівників АЕС і на нерозуміння серйозності ситуації вищим керівництвом республіки.

У ЛУГАНСЬКУ "РЕКОМЕНДУЮТЬ" ВИВІШУВАТИ ЧЕРВОНИЙ ПРАПОР УСІМ

Депутати Луганської міської ради ухвалили рішення рекомендувати вивішувати на адміністративних будівлях червоний прапор Перемоги разом з державним прапором України "щорічно в День Перемоги 9 травня".

Заходи до 25-річчя Чорнобиля - візити росіян і пам'ятні знаки

В Україні та світі відбуваються заходи, приурочені до 25-ї річниці аварії на ЧАЕС - найбільшої катастрофи в історії ядерної енергетики у світі.

Російський історик: Ющенко не повинен був втручатися в історію. Путін теж

Третій президент України Віктор Ющенко повинен був висловлюватися про історичні події тільки як приватна особа, а не як президент.