25 листопада 2010
Тексти

Капелани та духовна опіка в Українській Дивізії військ СС "Галичина"

Характерно, що в Гайделяґері регулярну недільну святу літургію часто служили в казармах, де до цього жодна християнська відправа не проходила - бо казарми СС вважалися ледь не святинями націонал-соціалістичного неопоганства.

Про життя та смерть святого Йосафата Кунцевича, який був "бібліотекою всіх книжок"

Він загинув від рук озвірілого натовпу, що увірвався до його резиденції. Попрощатися з ним прийшов навіть пастир кальвіністів зі своєю громадою, а згодом він буде канонізований та визнаний за святого Католицькою Церквою обидвох обрядів.

Біла Церква - булгаківський символ "України чарівної, уявної, без москалів"

„Ничтожное место". Моєму улюбленому Михаїлу Булгакову можна пробачити такий епітет стосовно Білої Церкви, бо він освідчився таким містечкам якщо не у любові, то у пошані.
Колонки

Степан Руденко: Історія Голоду: "Іноді мама втрачала свідомість. Але їй треба було врятувати мене"

Одна родичка розповідала мені - вже дорослому - що, прийшовши на похорон мого батька, вона побачила мене малого, худющого, що збирав кришки маленькими пальчиками, боячись загубити хоч одну.
Коротко

Президент Ізраїлю закликав українців не вчити історію, а дивитися в майбутнє

Президент Ізраїлю Шимон Перес радить українцям забути минуле. Про це він заявив сьогодні в Києві, виступаючи з лекцією "Політичні та економічні виклики в епоху глобалізації", повідомляє Голос.UA.

Російські комуністи не визнають злочин Катині й вербують на свій бік президента Медведєва

Один із лідерів КПРФ Ілюхін стверджує, що існують "незаперечні факти", що спростовують версію про розстріл 22 тисяч польських військовополонених співробітниками органів НКВС СРСР.

В Києві розкажуть, за яким же підручником з історії хочуть вчитися учні

Дослідники звернулись до безпосередніх користувачів підручників - учнів та їхніх батьків - щоб дізнатися, як вони сприймають та оцінюють зміст підручників із вітчизняної та всесвітньої історії та за якими підручниками хотіли би вчитися?

Анонс: всі розсекречені документи про Голодомор в одній книзі

Перше видання повного переліку всіх розсекречених документів СБУ (1930-1980-ті роки), про Голодомор та короткий огляд їх змісту.

В російському Ермітажі радяться, що робити з Десятинною церквою

"Оскільки саме зараз в Україні вирішується доля залишків першого храму Давньої Русі, на завершення засідання заплановано обговорення і підготовка рекомендацій щодо збереження і музеєфікації Десятинної церкви".