26 вересня 2019
Тексти

Саботажна акція і Пацифікація 1930. Де тут міфи, правда і хайп?

Обидві сторони інструменталізували події літа 1930 р. для досягнення власних політичних цілей. З точки зору польських інтересів легенда про «саботажну акцію» сакралізовувала владу міжвоєнної Польщі та виправдовувала застосування нею брутальної сили проти громадян іншої етнічної групи. З іншого боку, вона переконувала у згуртованості, силі та дисциплінованості українського підпілля. Саме «саботажна акція» стала першою акцією, під час якої широкі кола громадськості дізналися про існування ОУН.

26 вересня в історії

1580
- британський мореплавець і пірат Френсіс Дрейк закінчив другу в історії навколосвітню подорож


1939
німецькі й радянські війська спільно розбили польську групу генерала Андерса


1941
- закінчилася Київська стратегічна оборонна операція


1990
- в СРСР прийнято закон про свободу віросповідання

Коротко

На запорізькій Мамай-горі знайшли скіфський меч із золотими обкладками. ФОТО

Непограбоване поховання скіфського воїна стало головною знахідкою сезону 2019 року на розкопках могильника Мамай-гора у Запорізькій області

АНОНС: Лекція: "Бабин Яр: масове вбивство і пам’ять про нього"

29-30 вересня Україна і світ відзначає сумну річницю трагедії, що сталася в Бабиному Яру в Києві в 1941 році під час нацистської окупації.

Антропологи відтворили обличчя жінки, яка жила 7,5 тис. років тому. ФОТО

Вчені антропологи відтворили обличчя жінки, яка жила 7,5 тис. років тому. Череп жінки, яка померла у віці від 30 до 40 років близько 5400 до Р.Х., археологи виявили в печерному похованні недалеко від мису Європа на Гібралтарі у 1996 році.

На Хортиці археологи розкопали загадкову споруду, що виявилась могилою воїна. ФОТО. ВІДЕО

На запорізькому острові Хортиця науковці розкопали старовинну споруду: викладене з важких каменів десятиметрове коло. Виявилося, що так племена скіфів поховали свого видатного воїна.

У Франції знайшли шедевр епохи Відродження. Висів над плитою в квартирі

У квартирі однієї француженки знайшлася картина ранньої епохи Відродження, яку написав флорентійський живописець Чімабуе. Її назва - "Увінчування терновим вінцем". Вона висіла у жінки на кухні над плитою. Вартість картини становить від 4 до 6 млн євро.

АНОНС: У Львові відбудеться конференція до 75-х роковин депортації кримських татар

26-27 вересня 2019 року у Львові відбудеться Міжнародна наукова конференція «Депортації в системі злочинів тоталітарного комуністичного режиму (до 75-х роковин депортації кримських татар та початку депортації українського населення з українських земель в складі Польщі)».

У МЗС Естонії заявили, що СРСР був окупантом, а не визволителем

В МЗС Естонії заявили, що СРСР був для країни окупантом, а не визволителем.