27 вересня 2019
Тексти

27 вересня в історії

1822
- Жан-Франсуа Шампольйон повідомив про розшифровку Розетського каменя


1910
- народився Микола Арсенич, керівник контррозвідки УПА


1920
- наказ Головної команди військ УНР про організацію повстання на Правобережній Україні


1977
- перша атомна станція України - Чорнобильська - підключена до енергосистеми країни

Коротко

АНОНС: У Києві пройде Фестиваль живих історій

Фестиваль живих історій збирає та об'єднує людей, ініціативи та інституції, які працюють із культурною спадщиною, вивченням історії та культурою пам’ятті. Фестиваль стане спільним простором для різних форматів відповідального осмислення історії, представлення наявних культурних та освітніх практик.

Як у давнину дітей відлучали від грудного годування? Вчені зробили цікаве припущення

Дослідникам з Брістольського університету у Великій Британії вдалося встановити призначення давніх керамічних посудин зі спеціальним носиком. Вони переконані, що з їх допомогою відлучали дітей від грудного годування.

Скіфське золото: суд у Гаазі розгляне українське клопотання про відвід судді

Клопотання української сторони про відвід судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу щодо "скіфського золота", передано на розгляд суду в Гаазі.

США повернули до Єгипту викрадений у 2011 році саркофаг. ВІДЕО

Влада США повернула до Єгипту викрадений у 2011 році позолочений саркофаг високопоставленого священника Неджеманха. Артефакт імовірно був створений між 50 і 150 роками до Р.Х.

Делегацію ЄП в комітеті Україна-ЄС очолив скандальний ексголова МЗС Польщі

Депутат Європейського парламенту від групи "Європейських консерваторів і реформістів" (ECR), ексміністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський став головою делегації в Комітет асоціації Україна-ЄС.

АНОНС: Виставка «Збережена пам’ять Бабиного Яру»

Масові розстріли мирного єврейського населення Києва розпочалися у Бабиному Яру 29 вересня 1941 р. В донесенні про події від 2 жовтня повідомлено про розстріл 29 і 30 вересня 33 771 євреїв, а 12 жовтня «перевищило 51 тисячу». Вбивства безперервно тривали до середини листопада. Надалі винищення євреїв, які вижили та переховувалися, відбувалося цілеспрямовано та безжально.