28 березня 2011
Тексти

Останній бій підпілля ОУН. Тернопільщина, 1960 рік

Вони передруковували ОУНівські агітки, датуючи їх різними датами, щоб створити враження масовості. Вони грабували магазини і вбили офіцера КДБ. Ці люди були останніми, хто свідомо чинив спротив радянській владі зі зброєю в руках. І не відступився від своїх переконань до останнього.

"Советская агентура. Очерки истории СССР в послевоенные годы (1944-1948)"

В середині 1946 р. СБ ОУН приймає рішення перестати карати українців, лояльних до радянської влади. Загалом за післявоєнні роки від рук націоналістів (та спецбоївок держбезпеки, які діяли під їхнім виглядом) загинуло близько 30 тис. осіб.

Як знайшли масові поховання бійців Карпатської України

Частину добровольців-галичан угорці передали полякам, і ті розстріляли їх на Верецькому перевалі. Точні місця братських могил не були встановлені, але тепер археологи виявили захоронення. Серед знайдених між кістками речей - офіцерський ремінь, монети 1930-их років і швейцарський годинник.
Колонки

Павло Гай-Нижник: В очікуванні тотальної русифікації та диктатури

Порівнюємо український політикум початку ХХ та ХХІ століть. "Кожен із діячів почував себе Наполеоном, багато із них міркували в душі, що тільки він один призваний історією до святого діла - відродження батьківщини... Фактично було знищено армію... Остаточного удару завдала економчна криза".
Коротко

Консул РФ, який казав, що "Україну придумали австріяки", уже не працює у Львові

З сьогоднішнього дня заступив на роботу новопризначений генеральний консул Російської Федерації у Львові Олег Астахов.

ГРИЦАК ХОЧЕ СПІЛЬНИЙ ПІДРУЧНИК - УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИЙ

Історик Ярослав Грицак висловився за створення спільного українсько-польського підручника з історії. За його словами, потрібний для цього досвід у світі вже є.