26 вересня в історії

1181 - народився Франциск Ассизький, італійський католицький проповідник, засновник ордену францисканців

1371 - у битві біля Черномене в долині річки Маріца сербські війська короля Вукашина разом із загонами болгар, хорватів, валахів та угорців були розбиті турками.
Загинула більшість 70-тисячного балканського війська, сам Вукашин та його брат Углеш. Турки оволоділи Західної Фракією, майже всієї Македонією, значною частиною Сербії й Болгарії

1516 - турецькі війська захопили Дамаск

1580 - британський мореплавець і пірат Френсіс Дрейк на чотирищогловому кораблі "Голден Хайнд" повернувся у Плімут із навколосвітньої подорожі (другої за ліком після подорожі Магеллана)

1687 - під час обстрілу венеціанською армією Афін зруйновано значну частину храму Парфенон

1777 - англійські війська захопили Філадельфію

1791 - народився Теодор Жеріко, французький художник

1815 - Арман дю Плесі, герцог (дюк) де Рішельє, призначений прем'єр-міністром і міністром закордонних справ Франції за короля Людовіка XVIII.
Раніше герцог, відомий також як Дюк, був на державній службі в Росії (на півдні України) - градоначальником Одеси та губернатором Новоросійського краю

1815 - у Парижі Австрія, Пруссія й Росія уклали Священний союз, метою якого було забезпечення непорушності рішень Віденського конгресу 1814-1815 рр., придушення революційних і національно-визвольних змагань у Європі.
Згодом до Союзу приєдналися Франція і майже всі інші європейські держави. Відмовилися підписати договір лише принц-регент Великої Британії, турецький султан і Папа Римський

1849 - народився Іван Павлов, російський фізіолог, творець науки про вищу нервову діяльність.
Перший російський нобелівський лауреат (премія 1904 р. у в галузі фізіології та медицини за праці з клінічної фізіології травлення)

1887 - у США запатентовано перший фонограф для запису звуку, винайдений Томасом Едісоном (циліндричний валик, обгорнутий олов'яної фольгою, покритою шаром воску, з голкою й мембраною)

1889 - народився Мартін Гайдеґґер, німецький філософ-екзистенціаліст

1897 - народився Павло VI (Джованні Монтіні), Папа Римський у 1963-1978 рр.

1898 - народився Джордж Гершвін (Джейкоб Гершовіц), американський композитор.
Народився у Нью-Йорку в сім'ї євреїв - емігрантів з України

1901 - народився Семен Скляренко, український письменник

1913 - у Києві почався суд у справі Бейліса - судовий процес за звинуваченням єврея Менахема Менделя Бейліса в ритуальному вбивстві 12-річного учня підготовчого класу Києво-Софійського духовного училища Андрія Ющинського (загинув 12 березня 1911 р.).

Бейліс на суді


Процес тривав до 28 жовтня і супроводжувався, з одногобоку, активною антисемітською кампанією, а з іншого - громадськими протестами всеросійського і світового масштабу. Проти антисемітської кампанії виступили В. Вернадський, В. Короленко та ін. Обвинувачем на суді був правий депутат Г. Замисловський. У процесі взяли участь 219 свідків та 14 експертів. Бейліс був виправданий.
Передбачається, що справжніми вбивцями були скупщиця краденого Віра Чеберяк і кримінальники з її притону

1919 - війська Нестора Махна прорвали фронт білої армії і здійснили зухвалий рейд у бік Бердянська й Таганрога (внаслідок цього Махна невдовзі нагородили більшовицьким орденом Червоного прапора)

1922 - організовано авіапоштове сполучення Харків-Київ

1934 - у Великій Британії спущено на воду океанський лайнер "Queen Mary" - перший корабель вантажопідйомністю понад 75 000 тонн.
Він став до ладу навесні 1936 р. і встановив кілька рекордів перетину Атлантичного океану

1936 - народився Євген Пронюк, український політик, правозахисник, дисидент, політв'язень радянських часів.
Із 1988 р. - член Української Гельсінкської спілки (УГС) та її виконкому; один з організаторів товариства "Меморіал" ім. В. Стуса та Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих, його незмінний голова (з 1989 р.).
Був народним депутатом України ІІ скликання. Герой України (2006).
Сьогодні його 75-річний ювілей

1937 - народився Валентин Павлов, радянський політичний діяч, перший і останній прем'єр-міністр СРСР (1991), член ГКЧП.
Павлов був одним з ініціаторів радянської грошевої реформи, яка проводилась з січня до квітня 1991 р.

1939 - у районі Мостиська-Медика німецькі й радянські війська провели велику спільну операцію проти 4-тисячної польської оперативної кінної групи генерала Андерса. У дводенних боях група була розсіяна, частково знищена й полонена: пораненим потрапив до полону генерал Владислав Андерс

1939 - у Франції заборонені комуністичні організації, лідери компартії заарештовані

1941 - із відходом військ Південно-Західного фронту з району Києва закінчилася Київська стратегічна оборонна операція, яка тривала впродовж 82 діб.
Безповоротні втрати військ Південно-Західного фронту, 6-ї, 12-ї, 21-ї армій та Пінської військової флотилії у Київській операції склали 616 304 особи. За німецькими даними, потрапило в полон 665 тисяч червоноармійців

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Новомосковськ Дніпропетровської області і Гадяч Полтавської області.
Із Львівської цитаделі (табору для радянських військовополонених) звільнено першу партію полонених галичан - 1500 осіб

1943 - радянські війська зайняли районні центри Великі Кринки, Глобине, Іркліїв, Кишеньки Полтавської області та Ріпки Чернігівської області

1950 - сили ООН звільнили Сеул, захоплений на початку літа північнокорейськими військами

1951 - бундестаг ФРН проголосував за виплату повоєнних репарацій євреям

1954 - потрапивши в епіцентр тайфуну біля берегів японського острова Хоккайдо, затонув пором "Тойа мару". Із 1198 пасажирів та членів екіпажу загинуло 1172

1959 - на японський острів Хонсю обрушився один із найбільших тайфунів століття - "Вера", внаслідок чого загинуло більше 4 тисяч людей

1960 - у США Джон Кеннеді та Річард Ніксон провели між собою телевізійні дебати - перші в історії виборів президентів

1960 - найдовшу промову в історії засідань ООН виголосив Фідель Кастро - 4 год. 29 хв.

1962 - антимонархічна революція в Північному Ємені, проголошена Єменська Арабська Республіка

1966 - Японія запустила свій перший супутник

1968 - газета "Правда" оприлюднила "доктрину Брежнєва" про "обмежений суверенітет" соціалістичних країн

1983 - у ніч на 26 вересня, перебуваючи на посту оперативного чергового в командному пункті Системи попередження про ракетний напад військ ППО "Серпухов-15", радянський підполковник Станіслав Петров прийняв рішення проігнорувати показання автоматики про запуск Америкою на територію СРСР п'яти міжконтинентальних балістичних ракет "Мінітмен" з десятьма ядерними боєголовками кожна.
Керуючись здоровим глуздом (п'ять ракет замало для першого удару у війні), Петров визнав тривогу фальшивою і мав рацію: стався збій системи оповіщення. Таким чином підполковник, можливо, відвернув ядерну війну.
У 2006 р. міжнародна громадська організація "Асоціація громадян світу" вручила полковнику у відставці свій приз - статуетку "Рука, що тримає земну кулю"

1990 - в СРСР прийнято закон про свободу віросповідання

1990 - Верховна Рада Казахської РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет Казахстану

1991 - Міністерство юстиції України видало свідоцтво про реєстрацію Партії демократичного відродження України

1991 - встановлено консульські відносини між Україною та Австрійською Республікою

1995 - Україну прийняли до Ради Європи.
Сесія Парламентської Асамблеї РЄ у Страсбурзі одностайно проголосувала за підтримку заяви України на вступ до цієї організації

1996 - американська астронавтка Шерон Лусід повернулася з космосу після 188 діб польоту (рекорд тривалості для жінок)

1999 - на референдумі в Таджикистані більшість населення підтримала поправки до конституції, які продовжили термін перебування Емомалі Рахмонова на посаді президента країни до семи років

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.