До України привезли копію листа Карла ХІІ про визнання незалежності України. ОНОВЛЕНО

Очільниця уряду Швеції Магдалена Андерссон привезла до України копію листа короля Карла ХІІ 1711 року з інструкцією про визнання всієї України і Війська Запорозького як незалежної держави

Про це повідомляє Укрінформ.

 

Очільниця уряду Швеції Магдалена Андерссон привезла до України копію листа короля Карла ХІІ 1711 року з інструкцією про визнання всієї України і Війська Запорозького як незалежної держави.

Андерссон зазначила, що привезла в Україну особливий подарунок – копію листа Карла ХІІ з національного архіву Швеції, написаного 1711 року з приводу Пилипа Орлика.

"Він там дає настанови шведському послу, щоб він визнав Запорізьку Січ як незалежну державу, як суб'єкт міжнародного права, щоб не було утисків від московського царя. Я думаю, що це дуже добре вкладається в теперішній політичний контекст. Уже на початку 18 століття наш король тоді був вражений козаччиною і козацькою демократією", - сказала премʼєрка Швеції.

Ось переклад найважливішого, п'ятого пункту, цього листа:

"Водночас він має наполягати на тому, щоб ця Стаття, яка затверджує свободу України і всіх Запорожців, негайно ж і повністю стала чинною, щоб таким чином вся Україна і Військо Запорозьке в повному обсязі отримали давні свободи і вольності, а також отримали власність землею у своїх давніх кордонах під керівництвом теперішнього гетьмана Пилипа Орлика; так, щоб народ, який описаний вище, одразу ж отримав статус незалежної Держави, і більше ніколи і жодним чином не був під послухом Царя чи його протекцією" (переклад Марини Траттнер).

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.