1 лютого 2011
Тексти

Полковник Василь Филонович: "Я присягав на Конституцію УНР..."

Втікши з полону, розвідник приєднується до повстанчої групи "зелених" - кубанських козаків, що боролись за самостійність Кубані. Очоливши групу, він із боями перейшов через Сухумський перевал на територію Грузії, де в січні 1920-го дістав призначення до Української військової місії...

1999: Єльцин робить президентом Путіна

Вперше Володимир Путін став президентом Росії 31 грудня 1999 року - спершу як "виконуючий обов'язки". Це сталося, коли Борис Єльцин у зворушливому новорічному телезверненні оголосив про свою відставку.

Сповідь ката. Як від рук підпілля гинули українці і поляки

"Що за чарівна дівчина! Це довге волосся і ці великі блакитні очі... В останню мить відчуваю певного роду жаль. Знижую приціл й одночасно натискаю на гачок. Аби не в голову - думаю - як вона буде виглядати в труні?"

"Кредит на революцию. План Парвуса"

Гельфанд на псевдо Парвус. Друг Льва Троцького і Рози Люксембург. Саме він передавав мільйони німецьких марок для партії більшовиків. Ленін не дозволив йому повернутися на батьківщину...
Колонки

Роман Ревчук: На коні чи під конем?

Схоже, що нашому гетьману Богдану Хмельницькому таки вготовано місце в оновленому російському "пантеоні", де відтепер мирно співіснують Ленін, Денікін, Микола ІІ та інші достойники.

Віталій Портников: Сталін не помер учора

Відпилювати голови негарно - навіть гидким ідолам. Але у вільній країні щодня сотні людей збиралися б біля "будинку Сталіна", доки господар не переніс би дороге його зображення у власну вітальню чи кудись іще. Це Гітлер помер вчора. А Сталін досі живий... (рос.)
Коротко

Регіонал та інші "антифашисти" хочуть не пускати в ЄС тих, хто героїзує Бандеру

На заході під назвою "Другий Антифашистський форум", який відбудеться у Луганську, планують закликати ЄС не давати візи українським політикам, "причетним до героїзації нацистських колаборантів".

Мер Одеси і депутати засудили "осіб, які співпрацювали з гітлерівським режимом"

Більшість депутатів Одеської міськради, очевидно, вирішивши всі комунальні та транспортні проблеми, ухвалили рішення "Про неприпустимість героїзації осіб, які співпрацювали з гітлерівським режимом".

США депортують українця, якого звинувачують у страті євреїв

Іміграційний суд у Детройті прийняв рішення про депортацію з США 88-річного Джона Калимона, який служив у підконтрольній німцям Українській допоміжній поліції.

Провідний інформаційний ресурс про релігію в Україні та світі відзначає свій перший ювілей

Колегам зі Львова, які десять років тому створили Релігійно-інформаційну службу України, - многая і благая літа!