1 вересня 2021
Тексти

Освальд Мослі – символ британського колабораціонізму

Безумовно ніхто не любить явище колабораціонізму – коли людина йде на співпрацю з небезпечним ворогом. Особливо це стосувалося Другої світової війни, коли не існувало питання про «подивитися в очі Гітлерові і знайти там бажання фюрера про мир». Колабораціоністи у Другій світовій війні були по всій Європі, і навіть у Британії, яка ніколи не була окупована, однак на території якої все ж таки знайшовся чоловік, який був готовий перемовлятися з Гітлером. І не лише про мир, а й навіть про дружбу, це при тому, що авіація Люфтваффе нещадно бомбардувала Лондон.
Коротко

АНОНС: Відкриття реліквійно-документальної виставки «Голокост»

Виставка «Голокост» присвячена одній із наймасштабніших гуманітарних катастроф ХХ ст. За допомогою артефактів із колекції Музею війни та зібрання Музею Шереметьєвих вона розкриває масштаби, особливості перебігу й трагічні наслідки Голокосту для України; висвітлює складні та контроверсійні аспекти трагедії.

1000 розсекречених документів: дослідники опублікували архіви КҐБ/ŠtB про митців з України, Чехії та Грузії

Центр досліджень визвольного руху публікує тисячу розсекречених документів комуністичних спецслужб з українських, чеських та грузинських архівів про 30 митців двадцятого століття, які перебували в полі зору комуністичної влади.

Амстердам поверне спадкоємцям картину, продану під час нацистської окупації

Влада Амстердама поверне спадкоємцям єврейського торговця швейними машинками Емануеля Левенштейна картину Василя Кандинського 1909 року, що висить в Стеделійк-музеї.

Безкоштовні екскурсії від Національного музею Революції Гідності

У вересні Національний Музей Революції Гідності проведе безкоштовні тематичні екскурсії основними локаціями Майдану.

У Києві відбудеться міжнародний форум «Голодомори: пам’ятаємо, вшановуємо»

У Києві 7 вересня відбудеться Міжнародний форум «Голодомори: пам’ятаємо, вшановуємо».

У Києві ввели мораторій на реконструкцію та ремонт історичних будівель ХІХ—ХХ століть

У Києві ввели мораторій на реконструкцію або капітальний ремонт історичних будівель ХІХ—ХХ століть, аби їх не знищували. Однак у Мінкультури заявили, що цей мораторій пропонує не комплексний підхід, а частковий.

У Кам’янці-Подільському відбудеться фестиваль середньовічної культури

У Кам’янці-Подільському на Хмельниччині 2-4 вересня відбудеться фестиваль середньовічної культури Ruthenica Medievalis.